Het potentieel van afval tot eiwit is veelbelovend, maar er is een aantal uitdagingen. Foto: Canva
In dit artikel
Een nieuwe studie toont aan dat het mogelijk is om voedingsreststromen om te zetten in eiwitten.
Alleen nog focus op agrarische reststromen
Uit het onderzoek blijkt dat fermentatie van landbouwreststromen, zoals planten, bladeren en stammen, drie keer meer eiwitten kan opbrengen in vergelijking met dierlijke eiwitten. Omdat de omvang van agrarische reststromen enorm is, zegt hoofdonderzoeker Ellen Piercy, zou de inzet van een van deze technieken kunnen bijdragen aan het bestrijden van wereldhonger. Door alleen mycoproteïne-technologieën toe te passen op restanten van landbouwgewassen, zouden jaarlijks 562 megaton eiwit kunnen worden geproduceerd. In de studie wordt met name gefocust op agrarische reststromen, maar de onderzoekers zien ook mogelijkheden voor restproducten bij voedingsfabrikanten. Piercy: âHet verminderen van voedselverspilling door het creëren van een economie daaromheen, is cruciaal voor het tegengaan van klimaatveranderingen. We gooien ieder jaar miljarden tonnen aan bruikbaar organisch afval weg. Door het gebruik van omzettingstechnieken kunnen we voedselafval omzetten in een waardevolle eiwitbron.âPerceptie van consument moet veranderen
Het potentieel van afval tot eiwit is veelbelovend, maar er is een aantal uitdagingen. De onderzoekers zien dat de perceptie van de consument ten opzichte van reststromen moet veranderen. Met name als het gaat om de inzet van insecten, zoals de zwarte soldaatvlieg, zijn consumenten huiverig. Ook verschillen de hygiëne- en voedselveiligheidsstandaarden erg per land en dat kan het opschalen van de productie bemoeilijken. Daarnaast is in dit onderzoek alleen gekeken naar homogene reststromen, die rijk zijn aan voedingstoffen en met weinig tot geen risico op ziekteverwekkers en gevaarlijke stoffen.Samenwerking met Quorn
Voor verder onderzoek is de universiteit een samenwerking met Quorn, producent van vleesvervanger op basis van mycoproteïnen, aangegaan. Tim Finnigan, chief scientific adviser bij Quorn: âQuorn en Kingâs College London doen zeer interessant gezamenlijk onderzoek naar de ontwikkeling van toekomstige mycoproteïnen om de koolhydraten in akkerbouwreststromen (lignocellulose) om te zetten in eiwitten. Met de juiste focus, samenwerking en investering is het volgens mij binnen vijf jaar mogelijk om een reëel product te hebben.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij