Skip to content

Nutricia: voeding onderbelichte factor bij herstel Covid-19

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: Jeff Pachoud premium

Foto: Jeff Pachoud

Ondanks bewezen voordelen van medische voeding voor het herstel van coronapatiënten, wordt dit nog onvoldoende toegepast.

Dat blijkt uit Europees onderzoek dat Nutricia, de speciale voedingsdivisie van Danone, liet doen.

Ondervoeding

Slechts de helft van de bijna 500 ondervraagden – mensen die met corona in het ziekenhuis hadden gelegen – kreeg medische voeding in het ziekenhuis en 15% kreeg na het verlaten van het ziekenhuis aanvullende zorg met medische voeding. Ondervoeding blijkt een grote belemmering voor herstel van de ziekte. Emanuele Cereda, arts bij de Research Foundation IRCCS Polikliniek San Matteo in Italië, deed sinds het begin van de pandemie uitgebreid onderzoek naar voeding en Covid-19. “Optimale voedingszorg is de sleutel naar herstel”, vindt hij. Patiënten eten vaak te weinig, zo is de ervaring. ”Om weer te kunnen wat je belangrijk vindt, is voldoende energie-inname nodig.”

Afgevallen tijdens langer ziekenhuisverblijf

Twee van de drie ondervraagde patiënten bleken echter flink te zijn afgevallen tijdens een langer ziekenhuisverblijf. Dit kwam onder meer door symptomen van de ziekte, zoals verlies en verandering van geur en smaak, diarree of moeite met slikken. Spierverlies is een veel voorkomend probleem; 85% noemde dit in het onderzoek. Dit leidt tot langduriger herstel. Over het algemeen voelde 42% voelde zich veel zwakker dan voor de ziekte. De grote meerderheid van de ondervraagde patiënten meldde meer problemen met activiteiten van het dagelijks leven, waaronder traplopen (85%), boodschappen doen en uit bed komen (elk 76%) en het bereiden van maaltijden (67%).

Gepersonaliseerde voeding

Het terugwinnen van de verloren kracht is dus een belangrijk doel, dat met voedingsondersteuning kan worden bereikt. Gedacht wordt aan gepersonaliseerde voeding met voldoende energie en eiwitten. Patrick Kamphuis, Senior Medical Affairs Director bij Nutricia: “De stemmen van de bevraagde patiënten bevestigen wat voedingsdeskundigen sinds begin vorig jaar adviseren: voeding is een onderbelicht gebied van zorg voor deze ziekte.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur