Skip to content

NVWA tikt horeca op de vingers: te weinig allergeneninformatie

Retail, ambachtelijke bedrijven en de horeca schieten tekort in het informeren van consumenten over allergenen van niet-verpakte levensmiddelen.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Foto: ANP premium

Foto: ANP

Retail, ambachtelijke bedrijven en de horeca schieten tekort in het informeren van consumenten over allergenen van niet-verpakte levensmiddelen. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In 2021 inspecteerde de voedselveiligheidswaakhond ruim vijfduizend bedrijven. Met name de horeca komt hier slecht uit. Van de 3.196 horecabedrijven voldeed 65% niet aan de eisen op gebied van allergeneninformatie. Ook bij de ambachtelijke bedrijven, zoals bakkers, ijssalons en slager, was de helft niet goed op de hoogte van de allergenen in hun producten. Voor retail lag het aandeel wat lager met onvolledige informatie. De NVWA legde 3.990 maatregelen op, zoals een waarschuwing of een boete, aan 191 bedrijven. De NVWA zegt ook dit jaar meer aandacht te geven aan toezicht op allergeneninformatie.

Vermeldingen

Ondernemers zijn verplicht om bepaalde allergenen te vermelden (glutenbevattende granen, schaaldieren, pinda’s) als deze zijn gebruikt bij het bereiden van het voedsel. In totaal zijn er veertien allergenen die bedrijven moeten vermelden. Dit kan zowel schriftelijk (kaartjes in de vitrine of op de menukaart of in een elektronische omgeving) als mondeling. Bij de mondelinge vermelding moet er wel een schriftelijke verwijzing zijn naar het personeel voor verdere vragen. Daarnaast moet deze informatie ook schriftelijk of elektronisch beschikbaar zijn; volgens de NVWA gaan bedrijven daar veelal de fout in. Het personeel is dan op de hoogte van de allergenen, maar kan dit niet tonen aan de consument.

Zonnebloemolie

Sinds 2021 is de allergeneninformatie, naast toezicht op hygiëne en plaagdierbestrijding, een vast onderdeel van de inspecties in de levensmiddelensector. Bij producten met een etiket moet op dat etiket aangeven zijn welke allergenen een voedingsmiddel bevat. Door het tekort aan zonnebloemolie hoeven producenten op korte termijn hun etiketten niet aan te passen als zij een alternatief voor zonnebloemolie gebruiken https://www.foodagribusiness.nl/producten-met-alternatief-voor-zonnebloemolie-in-de-schappen/. Wel moeten zij en de verkopers de consument voorzien van de juiste allergeneninformatie.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur