De sluiting van de horeca heeft impact op alles en iedereen die aan de sector levert, van boeren en tuinders tot aan stomerijen, benadrukt Jacco Vonhof. - Foto: Robin Utrecht/ANP
In dit artikel
2020 zal de boeken ingaan als het jaar van de coronacrisis: een gezondheidscrisis die uitmondde in een economische én een mkb-crisis.
Wat 2021 ons gaat brengen, is ongewis. We weten niet hoe het virus zich verder ontwikkelt en wanneer precies we een werkend vaccin hebben. Duidelijk is wel dat we niet van lockdown naar lockdown kunnen (blijven) gaan. Dat overleeft onze economie niet.
Ik kan geen sector bedenken die geen last heeft van corona. Meest in het oog springend gedurende de afgelopen maanden zijn de branches die van overheidswege de deuren hebben moeten sluiten en sommige voor de tweede keer, zoals de horeca. Of die sinds maart eigenlijk nooit meer echt ‘open’ zijn geweest, zoals de evenementenbranche.
Gedwongen sluitingen werken door in ketens
Wat velen echter minder goed in het oog hebben, is hoe dat allemaal doorwerkt in de ketens. Daar hebben we bij de totstandkoming van de steunpakketten bijvoorbeeld steeds ongelooflijk op moeten hameren. Dat als de evenementensector stilvalt, ook bijvoorbeeld standbouwers en licht- en geluidsbedrijven daarvan te lijden hebben.
In de foodsector is het niet anders. Het opnieuw sluiten van de horeca heeft impact op alles en iedereen die aan de sector levert. Van boeren en tuinders tot aan stomerijen. Deels tast het omzetten aan, deels vindt er een verschuiving van bestedingen plaats. Speciaalzaken, supermarkten en bezorgdiensten pakken (deels) op wat restaurants noodgedwongen moeten laten liggen.
Verder kijken dan sluitingen en overheidssteun
Op den duur houden we dit niet vol. We kunnen niet steeds als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames oploopt, ondernemers dwingen de deuren te sluiten en hen met overheidssteun overeind houden. We moeten (ook) verder kijken: slimmere maatregelen uitdenken, waardoor bedrijven op een verantwoorde manier wel open kunnen blijven.
In de horeca bijvoorbeeld, zijn ze daar al een heel eind mee. Daarbij hoort ook adequaat testbeleid, met voldoende capaciteit, bron- en contactonderzoek en de inzet van sneltesten, die mensen gauw duidelijkheid geven.
Ondernemers na coronacrisis weer nodig
Het is van cruciaal belang dat we ondernemers op alle mogelijke manieren door deze crisis loodsen. Daar zet ik me sinds de eerste dag van de crisis met hart en ziel voor in. Want straks, als we het virus eronder hebben, zijn al die ondernemers nodig om ons er weer boven op te helpen, en om de economie weer te laten groeien.
Jacco Vonhof is voorzitter van MKB-Nederland