Foto: Canva/zhengzaishuru
In dit artikel
Mungbonen zijn eiwitrijk, geur- en smaakneutraal, hebben goede functionele eigenschappen, zijn allergenenvrij én kunnen lokaal worden geteeld. Het Mungboon-project onderzoekt hoe in Nederland gekweekte mungbonen verwerkt kunnen worden tot hoogwaardige producten. Dit onderzoek beslaat de gehele keten: van teelt en eiwitextractie tot productontwikkeling.
Initiatiefnemer van het project Mungboon is Marc Oude Luttikhuis, medeoprichter van Het Foodatelier in Enschede, dat foodbedrijven helpt te ontwikkelen. âSinds 2010 zijn we al betrokken bij de eiwittransitieâ, vertelt Oude Luttikhuis. âEr worden te veel additieven toegevoegd om ongewenste eigenschappen van eiwitten te maskeren. En smaakneutrale ingrediënten, zoals amandel en cashewnoten, zijn vaak te duur of niet duurzaam. Dat komt doordat ze van te ver weg komen of dat ze veel water verbruikenâ, zegt hij over twee grote problemen in de eiwittransitie.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst