Het consumeren van suikerhoudend voedsel en dranken is sterk verbonden met obesitas en ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in de VS. Foto: Canva
In dit artikel
Het verminderen van 20% suiker in verpakt voedsel en 40% in dranken kan een enorme gezondheidswinst opleveren, blijkt uit onderzoek in de Verenigde Staten.
Hier geldt dat met de genoemde reductie 2,48 miljoen hart- en vaatziekten zoals beroertes, hartaanvallen, hartstilstanden kunnen worden voorkomen, 490.000 cardiovasculaire sterfgevallen en 750.000 diabetesgevallen gedurende de levensduur van de volwassen bevolking. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation. Hier zou de voedingsindustrie dus op in moeten spelen.
De noodzaak van een suikerherformuleringsbeleid
Een team van onderzoekers, waaronder van Massachusetts General Hospital (MGH) en New York City Department of Health and Mental Hygiene, hebben een model ontwikkeld om de effecten van een suikerreductiebeleid, voorgesteld door de Amerikaanse National Salt and Sugar Reduction, te simuleren en kwantificeren.
Voor de uitvoering van een nationaal beleid is overheidssteun nodig. De onderzoekers hopen dat hun model de noodzaak van een nationaal suikerherformuleringsbeleid in de VS benadrukt.
Grotere impact
Siyi Shangguan, hoofdauteur van het onderzoek en behandelend arts bij MGH: âHet verminderen van het suikergehalte van commercieel bereide voedingsmiddelen en dranken zal een grotere impact hebben op de gezondheid van Amerikanen dan andere initiatieven om suiker te verminderen, zoals het opleggen van een suikerbelasting, het etiketteren van het toegevoegde suikergehalte of het verbieden van suikerhoudende dranken op scholen.â
Het beoogde beleid wordt na zes jaar kosteneffectief en na negen jaar kostenbesparend
Volgens het model wacht de VS na tien jaar toepassing een besparing van $â4,28 miljard aan zorgkosten. Dat loopt op naar $â160,88 miljard als je de maatschappelijke kosten erbij optelt van productiviteitsverlies door suikergerelateerde ziekten bij Amerikanen. Het beoogde beleid wordt na zes jaar kosteneffectief en na negen jaar kostenbesparend. Het zou ook de ongelijkheden kunnen verminderen, met de grootste geschatte gezondheidswinst onder zwarte en Latijns-Amerikaanse volwassenen als ook Amerikanen met een lager inkomen; bevolkingsgroepen die de meeste suiker consumeren.
Obesitas en ziektes
Het consumeren van suikerhoudend voedsel en dranken is sterk verbonden met obesitas en ziektes zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in de VS. Meer dan twee op de vijf Amerikaanse volwassenen zijn zwaarlijvig, een op de twee heeft diabetes of prediabetes en bijna één van de twee heeft hart- en vaatziekten, en degenen uit de lagere inkomensgroepen worden onevenredig zwaar belast.
VS loopt achter
De VS loopt achter op andere landen bij het implementeren van een sterk suikerreductiebeleid. Landen als het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Singapore nemen het voortouw bij suikerherformulering. Daar kan volgens Shangguan met dit nieuwe beleidsvoorstel verandering in komen. âDe VS kunnen nog steeds een leider worden in het beschermen van haar mensen tegen de gevaren van overmatige suikerconsumptie. Dit beleid is verreweg het meest zorgvuldig ontworpen en uitgebreide, maar haalbare initiatief ter wereld.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij