Skip to content

Onderzoekers: bewerkt voedsel eerlijker beoordelen

De vier definities van sterk bewerkte voeding (HPF’s) leiden tot andere conclusies over gezondheid.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
Sommigen speculeren dat sterk bewerkte voedingsmiddelen ‘extreem smakelijk’ zijn. - Foto: Canva/ninfirsova premium

Sommigen speculeren dat sterk bewerkte voedingsmiddelen ‘extreem smakelijk’ zijn. - Foto: Canva/ninfirsova

De vier definities van sterk bewerkte voedingsmiddelen (HPF’s) die worden gebruikt, leiden elk tot een andere conclusie in relatie tot gezondheid. Een dergelijke variabiliteit is onaanvaardbaar in de wetenschap van volksgezondheid en voeding. Een herformulering is nodig.

Dat stellen Mike Gibney (emeritus hoogleraar Food & Health aan University College Dublin) en Ciarán Forde (houder leerstoel Sensory Science and Eating Behaviour bij Humane Voeding & Gezondheid aan Wageningen University & Research), die een onderzoeksroutekaart publiceerden in Nature Food.

Belasting vergemakkelijken en reclame beperken

In de volksgezondheid en voeding worden HPF’s in toenemende mate in verband gebracht met ziekten, waaronder diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. De vier definities (zie publicatie Nature Food) leiden echter tot een subjectieve benadering van voedingsmiddelen en hun bewerkingsniveau. De onderzoekers willen hoge prioriteit voor een objectieve benadering door een definitie met specifiek eindpunt te formuleren, zoals belasting vergemakkelijken, reclame beperken, voedseletikettering. Ook moet deze ervoor zorgen dat basisvoedingsmiddelen, die een significante positieve bijdrage leveren aan bestaande voedingsgewoonten, niet worden gediscrimineerd.

Forde en Gibney vinden het belangrijk dat wordt verduidelijkt of HPF’s, onafhankelijk van hun doorgaans hoge energiedichtheid, geassocieerd worden met obesitas en chronische ziekten.

Bewerkt voedsel ‘extreem smakelijk’

Het mechanisme waarmee bewerkte voedingsmiddelen de opname bevorderen, is niet bekend, hoewel sommigen speculeren dat deze voedingsmiddelen ‘extreem smakelijk’ zijn. Er is geen bewijs voor dergelijke claims en onderzoek suggereert dat de combinatie van zachte texturen, snelle eetsnelheid en hoge energiedichtheid een meer waarschijnlijke verklaring is voor een verhoogde energie-inname uit bewerkt voedsel. Door dit te onderbouwen, ontstaan ​​in de toekomst nieuwe mogelijkheden voor het herformuleren van voedsel.

Lees ook: Voedingsdeskundige: bewerk voedsel alleen functioneel

Gebrek aan kennis aanpakken met onderzoeksroutekaart

De aanbeveling van een groeiend aantal instituten en beleidsmakers om bewerkte voedingsmiddelen te vermijden, vormt een grote uitdaging voor consumenten. Meer dan tweederde van onze voedselvoorziening wordt geclassificeerd als (sterk) bewerkt.

De onderzoekers willen met een onderzoeksroutekaart de kennislacunes aanpakken. Het voorstel is om bewerkte voedingsmiddelen te herformuleren om de nutriëntendichtheid te verbeteren. Ook wordt opgeroepen tot consensus over een geschikt classificatiesysteem voor voedselverwerking.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur