Skip to content

Ontbreken regels voor definitie vegan leidt tot risico’s en verwarring

In 1 op de 3 in het Verenigd Koninkrijk verkochte vegan of plantaardige producten blijken toch ingrediënten van dierlijke herkomst voor te komen. Het ontbreken van wettelijke definities voor vegan voeding leidt dan ook tot verwarring voor consumenten en fabrikanten. Bovendien kan het een gevaar vormen voor mensen met zuivel- of andere allergieën.

Updated on:
Business
Achtergrond
Foto: Canva premium

Foto: Canva

In 1 op de 3 in het Verenigd Koninkrijk verkochte vegan of plantaardige producten blijken toch ingrediënten van dierlijke herkomst voor te komen. Het ontbreken van wettelijke definities voor vegan voeding leidt dan ook tot verwarring voor consumenten en fabrikanten. Bovendien kan het een gevaar vormen voor mensen met zuivel- of andere allergieën.

Dat stelt het Britse Chartered Trading Standards Institute CTSI, de instelling voor gecertificeerde wareninspecteurs, keurmeesters en hun collega’s. “Het is momenteel nog niet wettelijk geregeld of voeding die verkocht wordt als vegan of plantaardig ingrediënten zoals melk of andere van dierlijke afkomst kan bevatten. Dat laat veganisten en mensen met allergieën in het ongewisse over wat wettelijk is toegestaan in hun voeding.”

Dierlijke ingrediënten niet wettelijk verboden

Volgens de organisatie volgt ongeveer 1 op de 20 Britten een vleesvrij dieet en koopt 1 op de 5 gezinnen zeker 1 keer in de week een vegan product. Daarom “is het belangrijker dan ooit dat zij er zeker van kunnen zijn dat als vegan verkochte levensmiddelen geen dierlijke bestanddelen bevatten”. Ruim driekwart van de consumenten denkt ten onrechte dat vegan producten geen dierlijke ingrediënten mogen bevatten, maar dat is niet wettelijk verboden, zo concludeert het CTSI in een rapport ‘Vegan and Plant-based Food’.

24 van de 61 gecontroleerde producten niet vegan

Het instituut baseert zich op onderzoeken van de provinciale keuringsdiensten van Kent en Hampshire. Daaruit bleek dat 24 van de 61 gecontroleerde vegan producten, waaronder zuivel- of vleesalternatieven, toch eieren of zuivel ingrediënten bevatten. Zo zat er melk in vegan pizza’s, chocolade in koekjes en waren bij vegan burgers eieren gebruikt. Bij nog eens 55 monsters was er iets fout aan de etikettering, met name het ontbreken van allergie-waarschuwingen maar ook fouten in het aantal calorieën of de grootte van de portie.

Klachten

Keuringsdiensten, maar ook het CTSI zelf krijgen zelf steeds meer klachten van consumenten die op het verkeerde been zijn gezet. ‘Ook zijn er steeds meer incidenten met mensen met een allergie voor bijvoorbeeld zuivel die er van uitgaan dat dat niet in een plantaardig product zit en die daardoor een allergische reactie hebben ondervonden,’ signaleert het rapport.

Goede wettelijke basis nodig

CTSI-directeur John Herriman: “Nu meer en meer consumenten er voor kiezen om voeding te eten zonder ingrediënten van dierlijke herkomst is het belangrijk om, als maatschappij, vast te stellen wat we daar dan precies onder verstaan. Ons onderzoek toont aan dat mensen verwachten dat als vegan verkochte producten niet van die ingrediënten bevatten.” De organisatie vraagt dan ook om een goede wettelijke basis zodat consumenten een goed geïnformeerde keuze kunnen maken en voedingsbedrijven ook weten wat die benamingen betekenen. Maar Herriman waarschuwt ook dat het ontbreken van duidelijke regels kan leiden tot fraude: “Onethische voedingsbedrijven of ondernemers kunnen hun producten zonder meer vegan noemen, ook als daar in feite toch ingrediënten van dierlijke herkomst in zitten. Dat vormt aan alle kanten een gevaar.”

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur