De proevers van de kweekvleesburger van Mosa Meat zijn het erover eens: het smaakt gewoon naar vlees. - Foto: Mosa Meat
In dit artikel
De tweede kweekvleesproeverij van Nederland heeft plaatsgevonden. Mosa Meat, het bedrijf dat in 2013 voor het eerst een kweekvleesburger aan de wereld presenteerde, mocht zijn kweekrundburger voorschotelen aan een select gezelschap. De proevers zijn het erover eens: het smaakt gewoon naar vlees.
Het is een zeer select gezelschap bij Mosa Meat: er mochten vijf mensen het burgertje proeven, waaronder Ira van Eelen en directeur van Hollandbio Annemiek Verkammen. Ook veehouder Leon Moonen was aanwezig bij de proeverij. Het vlees is geproduceerd met een stukje spier- en vetweefsel van zijn koeien. Ook hij proefde geen verschil tussen kweekvlees en traditioneel vlees.
Gecultiveerd vet
CEO Maarten Bosch: “Bij deze eerste proeverij evalueren we het potentieel van ons gecultiveerde rundervet als een ingrediënt om te mengen met plantaardige ingrediënten. Zoals we weten is dit verantwoordelijk voor smaak, aroma, mondgevoel en het sissen in de pan. We concluderen dat ons vet een zeer positief effect heeft op de productkwaliteit.” Mosa Meat wil eerst het gecultiveerde vet op de markt brengen.
Kweekvlees is gewoon vlees
Het is de tweede kweekvleesproeverij die in Nederland plaatsvindt. In april had Meatable de primeur en liet hun kweekvarkensworstje proeven aan een select gezelschap. Ook daar wordt dezelfde conclusie getrokken: kweekvlees smaakt hetzelfde als vlees. Dat is ook belangrijk voor de bedrijven, ze willen van het ‘frankenstein’-imago af. De bedrijven doen hun best om consumenten te overtuigen dat kweekvlees normaal is. De consument moet nog wel even wachten voordat zij het ook kunnen proeven, het is nog niet toegestaan om buiten een proeverij kweekvlees te consumeren.