Skip to content

Oorlog legt zwakte in voedingssector bloot

De coronacrisis had ook al een zwakte bloot gelegd in de voedingssector.

Updated on:
Commentaar
Sustainable food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De coronacrisis had al een zwakte bloot gelegd in de voedingssector. De sector is sterk afhankelijk van wereldwijde aanvoerlijnen. De oorlog in Oekraïne maakt nog eens duidelijk hoe funest dat kan uitpakken.

De producenten van voedingsmiddelen halen overal ter wereld hun grondstoffen vandaan. Waar het goedkoopste geproduceerd kan worden met de vereiste kwaliteit, daar kopen ze hun grondstoffen. De coronacrisis schopte de wereldwijde logistiek in de war. Daardoor stokte de aanvoer van grondstoffen, net als de afzet van producten. Vervolgens stegen de prijzen van grondstoffen, energie, verpakkingen en transport sterk.

Oorlog Oekraïne

De oorlog in Oekraïne jaagt nu vooral de prijzen van grondstoffen en energie nog verder omhoog. Het gaat zelfs zo ver dat over vier tot zes weken geen zonnebloemolie meer te koop is in Nederland. België zit over drie weken al zonder. Dat heeft verstrekkende gevolgen. Niet alleen de flesjes zonnebloemolie verdwijnen uit het winkelschap. Zonnebloemolie zit ook verwerkt in honderden producten, zoals margarine, koek, gebak, frites en chips. Alternatieven zijn niet zomaar te gebruiken. Elke olie heeft zijn eigen smaak en eigenschappen. En de etiketten van de voedingsmiddelen moeten worden aangepast.
Gebruik meer regionale producten
Er is geen gemakkelijke oplossing voor die wereldwijde afhankelijkheid. Het is raadzaam meer regionaal geproduceerde grondstoffen te gebruiken. In de EU kun je net zo goed zonnebloemen en maaltarwe telen als in Oekraïne en Rusland. Maar hoe organiseer je dat? Als individueel bedrijf betaal je vaak meer voor regionale grondstoffen. Dan loop je het gevaar dat je in vredestijd uit de markt wordt gedrukt. De overheid zou een rol kunnen spelen. Maar welke? Een complexe sector als de levensmiddelenindustrie laten organiseren door de overheid is vragen om moeilijkheden. Dat kan de overheid nooit aan. De bal ligt bij de voedingssector. Nadenken dus over hoe de wereldwijde afhankelijkheid verminderd kan worden.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Voormalig redacteur