Skip to content

Opschalingsfaciliteiten voor cellulaire landbouw in Ede en Maastricht

In Ede komt de Biotechnology Fermentation Factory - ondersteunt door NIZO - en is ingericht op de opschaling van precisiefermentatie. In Maastricht komt Cultivate at Scale, ingericht voor het opschalen van celkweek-bioprocessen.

cellulaire landbouw opschaling

Op het terrein van NIZO in Ede komt de Biotechnology Fermentation Factory Foto: NIZO

Twee onafhankelijke opschalingsfaciliteiten in Ede en Maastricht moeten innovatie, opschaling en commercialisering van cellulaire landbouw in Nederland en Europa versnellen.

Opschaling van onderzoeks- en productieprocessen in celkweek en precisiefermentatie kan nu zowel in Ede als Maastricht. Onder cellulaire landbouw valt alle technologie waarbij cellen vlees, zuivel en andere dierlijke producten produceren. Doordat het dier wordt overgeslagen, zijn de milieueffecten van deze dierlijke eiwitproductie lager dan in de veehouderij.

In Ede komt de Biotechnology Fermentation Factory (BFF) – ondersteunt door NIZO – en is ingericht op de opschaling van precisiefermentatie. In Maastricht komt Cultivate at Scale (CaS), ingericht voor het opschalen van celkweek-bioprocessen. Deze locatie was hiervoor onderdeel van Mosa Meat, producent van gecultiveerd vlees.

Overheid en sector investeren miljoenen

Deze opschalingsfaciliteiten zijn gerealiseerd na twee jaar voorbereiding en investering vanuit de sector, onderzoeksinstellingen en de overheid. De Cellulaire Agricultuur Nederland Stichting (CAN), Biotechnology Fermentation Factory Ede (BFF), NIZO Food research, Cultivate at Scale (CaS), Mosa Meat, het ministerie van Landbouw, Voedselzekerheid, Visserij en Natuur (LVVN) en het Nationale Groeifonds hebben samengewerkt aan het realiseren van deze pilot plants. Elke faciliteit krijgt € 12,5 miljoen van het Nationale Groeifonds. NIZO geeft daarnaast een co-financieringsbijdrage van € 5 miljoen in de BFF. Het Perspectieffonds Gelderland, onderdeel van Oost NL, ondersteunt de BFF met een lening van € 5 miljoen.

Nederland koploper in biotechnologie en voedselproductie

Volgens de samenwerkende partijen versterkt dit de infrastructuur, zodat Nederland zijn koploperpositie in biotechnologie en voedselproductie behoudt. “Met de investering vanuit het Perspectieffonds Gelderland versnellen we de eiwittransitie en versterken we de positie van Oost-Nederland als centrum voor duurzame voedselinnovatie”, zegt Ingrid Rombouts, investmentmanager Oost NL. “De BFF geeft bedrijven in de alternatieve eiwitsector de kans om sneller op te schalen en de Europese markt te bedienen.”

Faciliteiten delen bespaart kosten

Opschalen is een kostbare stap voor een start-up in de cellulaire landbouw. “Gedeelde faciliteiten zoals de BFF zijn hard nodig om de hoge kosten van opschaling te beperken”, zegt Marcel Oogink, de directeur van BFF. “Voor innovatieve start-ups zelf zijn die kosten te hoog. Door samen te werken met NIZO gaan bedrijven profiteren van jarenlange kennis en ervaring.” De bouw van BFF is ondertussen gestart en de faciliteit is waarschijnlijk in 2027 gereed. Voor de kleinere volumes kunnen bedrijven nu al gebruikmaken van de huidige faciliteiten.

Stappen in het opschalen van fermentatie bij BFF. Bron: NIZO

Kennis en expertise on site

Beide opschalingsfaciliteiten zijn gevestigd in al bestaande voedselinnovatiehubs. Het BFF wordt gebouwd op hetzelfde terrein als NIZO foodgrade DSP-proeffabriek. Cultivate at Scale (CaS) is onderdeel van Mosa Meat in Maastricht. De pilotfaciliteit van de gecultiveerde vleesfabrikant opereert nu onafhankelijk met een ervaren team en verwelkomt nieuwe klanten. Op beide locaties is daardoor veel kennis en ervaring aanwezig om start-ups en andere nieuwe klanten te bedienen. Niet alleen bij het opschalen van het proces zelf, maar ook bij de data verzamelen voor het aanvragen van een Novel food-dossier. 

Snel delen