Skip to content

Overgrote meerderheid Nederlanders blijft vlees eten

Dit jaar eet 95 procent van de Nederlanders vlees. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 94 procent in 2022.

Updated on:
Nieuws
Retail
vlees eten

Foto: Canva

Ondanks de aandacht die er is voor negatieve gevolgen van vleesconsumptie, is het aantal Nederlanders dat vlees eet de afgelopen jaren niet afgenomen.

Dat staat in een onderzoek van brancheorganisatie Nederland Vleesland. Dit jaar eet 95 procent van de Nederlanders vlees. Dat is een lichte stijging ten opzichte van de 94 procent in 2022. Het onderzoek is uitgevoerd onder ongeveer 2.500 Nederlanders.

In CBS-rapport staan dezelfde cijfers

De cijfers komen overeen met een rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder dit jaar. Daaruit bleek dat 5 procent van de Nederlanders helemaal geen vlees eet. De meesten onthouden zich niet van vlees, maar 22 procent van de Nederlanders kiest minstens drie dagen in de week voor een hoofdmaaltijd zonder vlees of vis, aldus het statistiekbureau.

Lees ook: CBS: Kwart van de hoofdmaaltijden in Nederland zijn vegetarisch

Nederlander eet nog altijd vlees

“De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking eet nog altijd vlees, wat laat zien dat vlees een centrale rol blijft spelen in de voeding van veel mensen”, stelt de belangenorganisatie. Daarbij is het echte aantal vegetariërs en veganisten in Nederland volgens de onderzoekers veel lager dan vaak wordt gedacht.

Tussen 2022 en 2024 is ook een lichte toename in het aantal dagen per week waarop respondenten vlees eten. In 2022 aten zij gemiddeld 4,8 dagen per week vlees, terwijl dit aantal in 2024 is gestegen naar 4,9 dagen. De porties vlees op de borden bij veel mensen zijn wel wat kleiner geworden.

Lees ook: WHO: Actieve lobby tegen gezonder en plantaardig voedselpatroon

Vleesconsumptie stabiel

Consumptiesocioloog Hans Dagevos van Wageningen University & Research, niet betrokken bij de enquête, onderschrijft dat het aandeel vleeseters de afgelopen jaren redelijk stabiel is gebleven. “Dit is wat anders dan dat er niet veel semi-vegetariërs oftewel flexitariërs zijn”, zegt hij. “Bij mensen die een of meer keren per week het vlees laten staan, is zeker wel een beweging die maatschappelijk en in de markt is terug te vinden.”

Het lekker vinden van vlees is voor de meerderheid van de respondenten (68 procent) de belangrijkste reden om het te eten. Op de tweede plaats staat het binnenkrijgen van een gevarieerde hoeveelheid voedingsstoffen voor een gezonde levensstijl.

Lees ook: Onderzoek: EAT Lancet dieet win-win voor planeet en gezondheid

Minder vlees eten is beter voor mens en klimaat

Onderzoeker Dagevos merkt op dat vlees een belangrijk onderdeel van het huidige Nederlandse dieet is. “Het is iets anders om dit te presenteren als iets wat we moeten behouden of juist moeten veranderen. De wetenschap is het wel goeddeels eens dat het laatste aan de orde is”, reageert hij. Onder andere het VN-klimaatpanel IPCC schreef dat minder vlees eten helpt om de uitstoot van broeikasgassen in te dammen.

Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau