In een steekproef geven verschillende overheidscateraars aan dat gezonde voeding en prijs zwaarder wegen dan eisen op gebied van duurzaamheid in hun aanbestedingen. - Foto: Canva/Cesare Ferrari
In dit artikel
Overheidsinstanties kopen duurzamer in, maar verkiezen gezonde voedingsmiddelen boven duurzaam in hun aanbesteding en assortiment.
Gezonde voeding en prijs belangrijker
De ondervraagde aanbestedende diensten geven allemaal aan dat zij gezonde voeding in hun assortiment belangrijker vinden en daarop sturen. Een van hen geeft aan dat het bij een aanbesteding âzeker nietâ ging over het vergroten van het aandeel plantaardige versus dierlijke producten. De dienst zegt wel dat de vraag daarnaar sterk toeneemt, maar dat hier in 2019 nog weinig sprake van was. Eén aanbesteding had expliciet aandacht voor een verschuiving van het aanbod naar meer vegetarisch.Minder bedrijven houden MVI aan
Uit het onderzoek blijkt dat de overheid 72 aanbestedingen heeft in catering en kantinediensten. Geschat wordt dat dit samen goed is voor een waarde van ⬠132 miljoen. Uit de steekproef blijkt dat negen van de tien bedrijven zich aan de eisen van MVI houden. In de periode 2017-2018 was dit nog bij alle bedrijven het geval.Inkoopkracht inzetten voor duurzamere samenleving
Het doel van MVI is dat met de inkoopkracht van alle overheden wordt ingezet op het behalen van de maatschappelijke doelen voor CO2-reductie, milieu-impact en grondstoffengebruik en het creëren van een inclusieve arbeidsmarkt. Het programma is breder dan alleen voeding. Het richt zich ook op bouw, ICT, energie. In 2021 is het nationale plan MVI verlengd tot 2025.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp