De oprichters van PeelPioneers: Bas van Wieringen, Lindy Hensen en Sytze van Stempvoort. - Foto: PeelPioneers
In dit artikel
PeelPioneers haalt ingrediënten uit sinaasappelschillen. Het jonge bedrijf bouwt een nieuwe fabriek om de capaciteit fors uit te breiden.
“Een start-up moet niet proberen een hele voedingsketen te ontwrichten, maar in plaats daarvan een plek zien te vinden in een bestaande keten. Dan is er veel meer kans van slagen.” Dat zegt Bas van Wieringen, mede-eigenaar en oprichter van PeelPioneers. Het bedrijf haalt ingrediënten uit sinaasappelschillen die normaal verbrand of vergist zouden worden.
120.000 schillen per dag verwerken
Dat het zijn plek in de keten goed heeft kunnen vinden mag duidelijk zijn. Binnen minder dan vier jaar na oprichting bouwt het een volwaardige fabriek in Den Bosch, waarvoor het onlangs € 10 miljoen bij elkaar kreeg.
Dit is de tweede fabriek al in het bestaan van het bedrijf, want nu vindt de productie nog plaats in Son en Breugel. Daar wordt 40.000 kilo schillen per dag verwerkt. “We barsten er uit onze voegen.” Op de nieuwe locatie gaat de verwerkingscapaciteit naar 120.000 kilo schillen per dag.
Samenwerking met supermarkt, veevoerbedrijf en afvalverwerker
Het idee voor PeelPioneers ontstond toen Van Wieringen op een evenement Sytze van Stempvoort ontmoette, die daar vertelde over de mogelijkheden van sinaasappelschillen. Samen met Lindy Hensen had Van Wieringen een bedrijf dat actief was in de ondersteuning van innovatieprojecten. Met z’n drieën besloten ze er voor te gaan. Ze begonnen in een loods in Amsterdam.
“Vanaf het begin van PeelPioneers, in 2017, werken we samen met een aantal partijen. Dat was heel belangrijk voor de ontwikkeling van ons bedrijf. Om een fabriek te kunnen bouwen hadden we geld nodig. Investeerders vonden het idee heel goed, maar ze wilden zien dat we de aanvoer en de afzet geregeld hadden. Daarom sloten we contracten af met onder andere Jumbo, Van Vulpen veevoeders en recyclebedrijf Renewi en daarmee gingen we naar investeerders.”
Divers palet aan investeerders levert ons niet alleen geld, maar ook een goed netwerk op
Vanaf het begin zijn Stichting Doen en BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) betrokken als investeerders. Daarna kwamen daar onder andere Rabobank en het Nationaal Groenfonds bij. “Een divers palet aan investeerders, wat ons niet alleen geld, maar ook een goed netwerk oplevert.”
Overgebleven schillen van vers sap supermarkten
PeelPioneers verwerkt de sinaasappelschillen die overblijven na het vers persen van sap in supermarkten. De schillen uit de winkels van Jumbo, en inmiddels ook van DekaMarkt, Hoogvliet en Dirk, gaan met een retourvracht naar de distributiecentra. Van daar brengt Renewi ze naar de locatie van PeelPioneers.
De supermarkten betalen hiervoor. “Ze betalen een lagere prijs dan voor de alternatieve afvoermogelijkheden van de schillen. Normaal gesproken worden de schillen verbrand of vergist. Composteren gaat heel slecht. Ze mogen alleen worden vergist als er elektriciteit en geen gas mee wordt gemaakt, vanwege de geur die het gas dan krijgt: die van sinaasappel. Dat mag niet. Bij verbranding zijn de schillen een zogenoemde stoorstroom: ze zijn heel nat, dus ze verbranden slecht.”
Als je impact wilt maken, en geen nichebedrijf wilt blijven, moet je kunnen concurreren op prijs
Van Wieringen is er stellig van overtuigd, dat wanneer je een duurzaam alternatief bedenkt, dat niet duurder mag zijn dan de gangbare manier. “Als je impact wilt maken, en geen nichebedrijf wilt blijven, moet je kunnen concurreren op prijs.”
Het bedrijf verwerkt de schillen met een technologie die het zelf ontwikkelde. Uit de schillen worden onder andere etherische oliën gehaald, . In de nieuwe fabriek is het ook mogelijk de vezels eruit te halen. ”De oliën worden in voedingsmiddelen en schoonmaakmiddelen gebruikt. In muffins en bepaalde schoonmaakmiddelen van Jumbo zitten bijvoorbeeld ingrediënten uit de schillen. De vezels kunnen verwerkt worden in onder andere vleesvervangers, maar ook in soepen en sauzen als bindmiddel.”
Lees verder onder de Facebook-post
Lees ook: Jumbo intensiveert samenwerking met PeelPioneers
Op zoek naar nieuwe mogelijkheden schillen
De pulp die overblijft, gaat weg als veevoer, met name naar melkveebedrijven. De jonge onderneming kijkt daarnaast in een eigen onderzoekslab naar nieuwe mogelijkheden met de schillen. Zo zouden in de toekomst mogelijk ook de suikers en de kleur uit de schil gebruikt kunnen worden. Ook de verwerking van andere citrusvruchten staat op het wensenlijstje. ”Met onze techniek kunnen we ook schillen van bijvoorbeeld citroenen en grapefruits verwerken. Het punt is dat die reststromen niet zo georganiseerd worden verzameld.”
Het enige afval dat overblijft na de verwerking van de schillen is het plastic waarin ze worden verzameld in de supermarkten. “De plasticzakken zijn erg nat en plakkerig en daar kunnen we op dit moment helaas niks mee. Hopelijk vinden we daar in de toekomst een circulaire oplossing voor.”
Doordat mensen in de supermarkt in plaats van thuis hun sap kunnen persen, zien we de berg schillen alsmaar groeien
Door de coronacrisis persen meer mensen zelf hun sinaasappelsap. Dat ziet PeelPioneers ook in de aanvoer van de schillen, net als na feestdagen als Kerstmis en Pasen. ”Maar over het algemeen hebben we door het jaar heen een constante aanvoerstroom. Door de ‘convenience’-trend, waarbij mensen in de supermarkt in plaats van thuis hun sap kunnen persen, zien we de berg schillen wel alsmaar groeien.”
Nieuwe fabriek in gebied met veel agrifoodkennis
De nieuwe fabriek, die volgend jaar klaar is, biedt kansen voor uitbreiding. Ook het personeelsbestand groeit mee. Nu werken er nog tien mensen voor het bedrijf, volgend jaar moeten dat er dertig zijn. “De locatie van de nieuwe fabriek is in dat opzicht ook een strategische keuze. Er is veel agrifoodkennis, met onder andere HAS Hogeschool om de hoek, en veel andere agrifoodbedrijven.”
De optimalisatie van de nieuwe fabriek, uitbreiding van de aanvoer van de schillen en het zo veel mogelijk waarde halen uit de schillen zijn de speerpunten voor de komende jaren. “Daarna hebben we wel de interesse en ambitie in het buitenland, maar ons eerste doel is alle schillen van Nederland te verwerken.”