De perentermijnmarkt is geschikt voor het afdekken van risico's op prijsschommelingen later in het seizoen. Door corona is dat risico mogelijk groter. - Foto: Jan Willem Schouten.
In dit artikel
De termijnmarkt voor peren zit in zijn tweede seizoen. De markt is beweeglijk door corona-onzekerheid. Is er genoeg personeel voor de pluk? Het handelsplatform toont zich nu een echte termijnmarkt, maar moet groeien.
Voor de perentermijnmarkt zijn dit belangrijke maanden. De oogstprognoses worden steeds relevanter en die informatie moeten handelsbedrijven nu zo’n beetje verwerken in een contract met de retail.
Steeds duidelijker is te zien dat er behoefte is om risico af te dekken op de termijnmarkt. Dirck Coucke, directeur van Agro Trading Company en initiatiefnemer van de perentermijnmarkt Fruit Trading Company (FTC), ziet voor het komende seizoen al transacties ontstaan op de nieuwe echte perentermijnmarkt. Dat handelssysteem biedt kansen om de vraagprijs aan te passen aan corona-onzekerheid. Komt de oogst wel volledig op tijd binnen door krapte aan plukkers?
Lees ook: Minder appels en meer peren in EU
Handelssysteem ook werkbaar voor andere producten?
Die perentermijnmarkt gaat een nieuwe fase in met actieve handel die te volgen is voor geïnteresseerden. Dan wordt het interessant voor perentelers, maar ook voor andere telers om eens goed te kijken naar het systeem. Zou deze blauwdruk werkbaar zijn voor andere producten? Handel wordt in ieder geval veel tastbaarder omdat vraag- en biedprijzen zichtbaar bij elkaar komen op de portal.
Eerste seizoen termijnsysteem in voordeel van handel
Voorlopig focust Coucke op dit eigen handelssysteem voor peren en niet voor andere producten. Na seizoen 1, waarbij de perentermijnhandel in een prille vorm al plaatsvond, start nu het volwaardige termijnsysteem.
Het eerste seizoen pakte uit in het voordeel van de handel. Telers betaalden 5,3 cent bij op de jaarprijs, die de telers aan het begin van het seizoen hebben vastgesteld op 63 cent (zo’n jaarprijs is er dit seizoen niet meer). De spotmarkt kwam daar dus 5,3 cent boven.
Bij een goed jaar hoort dat je bijbetaalt, dat is de wetmatigheid van een termijnmarkt
Voor telers is dat te verteren in een goed jaar, stelt Coucke. Als de spotmarkt zich slechter had ontwikkeld, zou de handel bijbetalen tot het niveau van die 63 cent per kilo. ”Bij een goed jaar hoort dat je bijbetaalt, dat is de wetmatigheid van een termijnmarkt”, verklaart Coucke.
Groeien naar Nederland
Na dat eerste leerjaar stijgt het volume voor de termijnhandel dit jaar met 20% naar 9.400 ton, stelt Coucke. De grote stap naar Nederland werd niet gemaakt, omdat de coronacrisis informatie-avonden in Nederland onmogelijk maakte. De voornamelijk Belgische telers leggen iets meer in. Dat volume kan nog groeien. Telers kunnen tot half augustus intekenen op de termijnmarkt, maar moeten daarmee wel aan de financiële verplichtingen voldoen die horen bij termijnhandel.
Koers opgelopen
De termijnhandel verteert nu de oogstprognoses. Voor kwartaal 1 is de vraagprijs 59 cent, voor kwartaal 2 is dat 62 cent per kilo. De koers was opgelopen de laatste weken.
Dat Nederland een gelijke oogst Conference verwacht, is een verrassing voor Coucke. Hij verwacht dat de termijnhandel dat zal verdisconteren. Voor Nederland werd namelijk een iets lagere oogst verwacht.