De teelt en consumptie van peulvruchten bieden oordelen en zijn daarom wat Jolijn Zwart - Van Kessel betreft een no-brainer in een regeneratief landbouwsysteem. - Foto: Jan Willem van Vliet
In dit artikel
Het advies van de Gezondheidsraad aan Nederlanders om meer plantaardig voedsel te eten is niet alleen gebaseerd op gezondheidsvoordelen, maar ook op duurzaamheidsoverwegingen. Peulvruchten zoals bonen, kikkererwten, linzen, en lupine zijn uitstekende bronnen van plantaardige eiwitten en dragen bij aan een gezonder dieet.
In Nederland is de teelt van peulvruchten echter sterk verminderd, ondanks dat ze historisch gezien een belangrijk gewas waren. De afname in teelt is deels te wijten aan onder andere de stijgende import van peulvruchten uit landen met lagere productiekosten en consumptiepatronen die verschuiven naar andere eiwitbronnen zoals vlees, zuivel en soja als vleesvervangers.
Gelukkig zijn er positieve ontwikkelingen zichtbaar. De producentenorganisatie Eiwitboeren van Nederland, opgericht om de belangen van Nederlandse eiwitproducenten te behartigen, heeft al meer dan 150 telers aan zich weten te binden. Door ketenafspraken te verbeteren, zoals ook in de Bean Deal wordt gepropageerd, worden boeren gefaciliteerd om peulvruchten rendabeler te verbouwen. Dit is een cruciale stap richting een duurzamere landbouwpraktijk en een betere voedselzekerheid.
Stikstof binden
Peulvruchten hebben het vermogen om stikstof uit de lucht te binden en zorgen voor een goede doorworteling, wat de bodemkwaliteit aanzienlijk verbetert. Dit leidt tot een vermindering van het gebruik van kunstmest, met zowel ecologische als economische voordelen. Daarnaast leveren peulvruchten organisch materiaal via hun stengels, die kunnen worden ondergewerkt in de bodem.
Peulvruchten passen perfect in de eiwitstrategieën van Nederland en Europa, die gericht zijn op een grotere zelfvoorzienendheid in plantaardige eiwitten. De integratie van vlinderbloemige peulvruchten in het bouwplan van boeren is daarom goed voor het milieu, de gezondheid en de economie. Het ondersteunt de overgang naar een regeneratief landbouwsysteem, dat essentieel is in de strijd tegen klimaatverandering en voor het behoud van duurzame landbouwpraktijken.
Samenwerking regeneratieve landbouw
Initiatieven zoals het Regenerative Innovation Portfolio en de Regenerative Agriculture Community, opgezet door Foodvalley en EIT-Food, onder de WEF Food Innovation Hub Europe, spelen zowel op Europees niveau als in Nederland met het Re-Ge-NL groeifonds initiatief een leidende rol. Deze initiatieven bevorderen regeneratieve landbouwpraktijken en bieden een platform voor betrokkenheid en samenwerking van boer tot bord.
Kortom, de teelt en consumptie van peulvruchten bieden duidelijke voordelen en zijn daarom wat mij betreft een no-brainer in een regeneratief landbouwsysteem. Door te investeren in deze gewassen en de keten rondom peulvruchten te versterken, kunnen we onze voedselproductie duurzamer maken en tegelijkertijd zorgen voor een gezonder dieet voor iedereen.