Skip to content

Pindakaas van Nederlandse bodem

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Pindakaas van Nederlandse bodem. Foto: De Pindakaaswinkel

Pindakaas van Nederlandse bodem. Foto: De Pindakaaswinkel

Na Nederlandse wijn en Nederlandse thee is er nu ook voor het eerst puur Nederlandse pindakaas.

Speciaalzaak De Pindakaaswinkel lanceert in samenwerking met babyvoedingproducent Vini Mini een 100% pindakaas van Nederlandse bodem. De pinda’s zijn verbouwd in het Brabantse Reusel door akkerbouwer Anniek Huijbregts. Het gaat nu nog om een proef in kleine oplage van in totaal tien potten, vertelt Michiel Vos, initaitiefnemer van De Pindakaaswinkel, en zelf van oorsprong akkerbouwer in Flevoland. Hij heeft sinds de start in Amsterdam in 2016 inmiddels al veertien pindakaas-speciaalzaken verspreid over Nederland. Klanten kunnen daar de pindakaas van oogst 2020 komen proeven.

Een nieuwe tak met pinda‘s

Anniek Huijbregts teelde vorig jaar bij wijze van proef op 1 hectare zes soorten pinda‘s. Welke rassen het waren, vertelt ze niet met het oog op eventuele concurrentie. De resultaten waren sterk wisselend, maar boden voldoende perspectief om het dit jaar weer te doen, nu deels met andere rassen. Deze maand gaan de zaaipinda’s de grond in. Huijbregts hoopt dat ze met de pinda een nieuwe tak kan ontwikkelen op haar akkerbouwbedrijf. Voor zover bekend was ze vorig jaar de eerste en enige pindateler van Nederland, naast een collega-akkerbouwer in Limburg, die in hetzelfde jaar begon. De pinda is een vlinderbloemige, net als soja, lupine en klaver. De plant bindt stikstof uit de lucht en is prima in te passen in de vruchtwisseling. Over opbrengsten en teelttechniek kan de Huijbregts nog niet veel zeggen. ‘We zijn aan het pionieren’.

Er is goede vraag naar, het is een goed product en voor de akkerbouwers kan het ook een mooie prijs opleveren

Vos ziet grote mogelijkheden voor pinda’s van Nederlandse bodem. ‘De sky is the limit’. Nederland is een groot pindakaasland. Maar de nu gebruikte pinda’s zijn allemaal import, vaak van ver weg, bijvoorbeeld uit Argentinië. Vos merkt dat er juist ook veel belangstelling is voor producten van dichtbij, ook als het om pindakaas gaat. ‘Er is goede vraag naar, het is een goed product en voor de akkerbouwers kan het ook een mooie prijs opleveren’. Inkoop van dichtbij heeft naast emotionele ook praktische voordelen, stelt hij. ‘Je kunt het product verser krijgen en je kunt makkelijker mee bepalen hoe het behandeld en bewerkt wordt’.

Pinda-allergie

Er zit nog veel ontwikkeling in het steeds uitdijende pindakaas-segment. Zo is Vos nu bezig met een pindaloze pindakaas, op basis van onder meer lupine. Dit is onder meer geschikt voor mensen met een pinda-allergie.

Vini Mini wil de Nederlandse pinda’s van de komende oogst gebruiken in babyvoeding. De producent wil pinda’s met zo weinig mogelijk aflatoxines, een gifstof die in pinda’s uit tropische landen volgens haar vaker voorkomt. De fabrikant claimt ook dat de kans op pinda-allergie op latere leeftijd kleiner wordt, als hele jonge kinderen al (veilige) pinda’s te geven.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur