Skip to content

Plantaardige bedrijven zetten hoog in bij beursnotering

Updated on:
Business
Achtergrond
In de plantaardige markt staan twee beursgangen op stapel: van de Zweedse havermelkproducent Oatly en de Amerikaanse vegaburgerproducent Impossible Foods, een concurrent van Beyond Meat. Foto: ANP

In de plantaardige markt staan twee beursgangen op stapel: van de Zweedse havermelkproducent Oatly en de Amerikaanse vegaburgerproducent Impossible Foods, een concurrent van Beyond Meat. Foto: ANP

Twee jaar geleden ging Beyond Meat naar de beurs. Oatly en Impossible Foods willen dat ook. Er wordt hoog ingezet, beide bedrijven zouden namelijk $ 10 miljard waard kunnen zijn. Daar zijn echter ook twijfels over.

Het is deze week twee jaar geleden dat Beyond Meat, de Amerikaanse producent van vleesvervangers, naar de beurs ging. Het bedrijf hanteerde een uitgifteprijs van $ 25 per aandeel, maar de aandelenwaarde schoot op de dag van beursgang meteen fors omhoog naar boven de $ 65. Drie maanden later werd zelfs een waarde van bijna $ 235 bereikt. De laatste dagen schommelt de koers rond de $ 132 per aandeel.

Nu staan er in de plantaardige markt nog twee beursgangen op stapel: van de Zweedse havermelkproducent Oatly en de Amerikaanse vegaburgerproducent Impossible Foods, een concurrent van Beyond Meat. Volgens de verwachtingen zouden beide bedrijven bij de beursgang een marktwaarde van ieder $ 10 miljard kunnen en willen bereiken. Deze waarde is onder andere gebaseerd op de populariteit van plantaardige producten en het succes van Beyond Meat op de beurs.

Waardering Impossible Foods ‘uit de lucht gegrepen’

Er zijn echter onder investeerders ook twijfels over de waardering, zo schreef onder andere internationaal persbureau Reuters. Het sprak diverse investeerders over Impossible Foods. Concurrent Beyond Meat heeft nu zo’n $ 8,5 miljard marktwaarde. “De $ 10 miljard voor Impossible Foods, met Beyond Meat op $ 8 of $ 8,5 miljard? De eerste reactie is dat deze waarderingen uit de lucht gegrepen zijn”, zo zei investeerder Patrick Morris tegen Reuters. Impossible Foods werd tijdens een private investeringsronde in 2020 nog gewaardeerd op zo’n $ 4 miljard.

Omzet per aandeel

De omzet van Beyond Meat bedroeg vorig jaar ruim $ 406 miljoen (+27% ten opzichte van 2019), en de aandelen worden verhandeld tegen bijna 21 keer de omzet per aandeel, volgens gegevens van Refinitiv. Voor Kellogg en Kraft Heinz, ook beursgenoteerde voedingsmiddelenbedrijven is dat 1,6 keer en 1,9 keer respectievelijk. Deze bedrijven hadden vorig jaar een omzet van $ 13,8 miljard en $ 26,2 miljard. “[Aandelen van] Levensmiddelenbedrijven moeten verhandeld worden voor een veelvoud dat een zekere logica heeft”, zegt Christopher Kerr, Chief Investment Officer bij Unovis Asset Management tegen Reuters. “De vraag is of ze iets kunnen bereiken dat een marktwaardering vertegenwoordigt die is gekoppeld aan de omzet. Op dit moment zien we een aantal nogal hoge waarderingen”, voegde Kerr eraan toe. Financiële gegevens zoals de omzet van Impossible Foods zijn niet beschikbaar.

Scepsis over marktwaarde Oatly

Ook havermelkproducent Oatly zou de $ 10 miljard marktwaarde kunnen halen bij beursgang. Ook daar is onder sommigen scepsis over. Zo merkte een leidinggevende van een multinationale voedingsgroep tegenover de Financial Times de kloof op tussen de potentiële waardering van Oatly en de bescheiden veelvouden die gewoonlijk worden betaald voor voedsel- en drankenbedrijven van ongeveer drie keer de omzet. De $ 10 miljard voor het verliesmakende Oatly ‘lijkt bijna op plantaardige bitcoin’, zei de leidinggevende. Want verlies, dat maakt Oatly, zo bleek uit de stukken die het bedrijf onlangs deponeerde in aanloop naar de beursgang. De producent boekte een omzet van $ 421 miljoen vorig jaar bij een $ 60 miljoen tellend verlies.

Kijken naar groeipotentieel

Verlies is echter vaak geen primaire reden voor investeerders om af te zien van een belegging. Gekeken wordt onder andere naar het groeipotentieel. Ondanks het groeipotentieel van Oatly adviseert investeringsadviseur The Motley Fool beleggers geduld te hebben en niet meteen in te springen: ‘$ 10 miljard lijkt veel, zelfs als je kijkt naar het groeipotentieel. Het kan slim zijn om geduld te hebben met de beursgang van Oatly, zelfs als je optimistisch bent over de toekomst van de plantaardige voedingsindustrie’.

Beursgang Deliveroo

Oatly haalde in een private investeringsronde vorig jaar nog $ 200 miljoen aan kapitaal binnen, onder andere bij investeringsmaatschappij Blackstone en de investeringstak van Rabobank. Toen werd er nog een marktwaarde van $ 2 miljard aan het bedrijf gehangen. Myrthe van Bijsterveld, directeur bij Rabo Corporate Investments, zei tegen de Financial Times dat Rabobank ook na de beursintroductie als investeerder zal blijven.

Hoe Oatly en Impossible Foods werkelijk gewaardeerd gaan worden, zal blijken wanneer ze de beurs op gaan. Zo bleek ook bij de beursgang van maaltijdbezorger Deliveroo. Dat moest eerst de introductieprijs aanpassen en zag daarna bij de introductie de aandelenwaarde fors zag dalen. Niks is zeker totdat de bedrijven daadwerkelijk beursgenoteerd zijn.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur