Vaess maakt plantaardig vet dat net zo smelt, snijdt of marmering geeft als dierlijk vet. Foto: Vaess
Ingrediëntenfabrikant Vaess heeft plantaardige vetten voor vleesvervangers ontwikkeld met een gezonde samenstelling, maar met dezelfde functionaliteit als dierlijk vet.
Vleesvervangers lijken nog niet altijd op vlees. Dat komt onder andere omdat plantaardige vetten heel anders smaken en reageren dan dierlijk vet. Dierlijk vet is vooral verzadigd, vast vet en plantaardig vet is vaker onverzadigd en vloeibaar. Hierdoor bedekt dierlijk vet de tong anders dan een vloeibaar plantaardige olie. Dierlijk vet is verweven in vlees in de vorm van vetaders tussen spiereiwit. Tijdens bereiding vormen zich daardoor typische vleessmaken, wordt vlees mals en een vetrand knapperig. Een plantaardig vet wordt pas later toegevoegd aan een plantaardige eiwittextuur en functioneert daardoor heel anders met een andere smaak en textuur tot gevolg.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij