Foto: Koos Groenewold
In dit artikel
Koninklijke De Heus verkoopt de pluimveeslachterijen van Van Miert aan Exportslachterij Clazing.
Het voerconcern in Ede had de slachterijen nog niet lang in bezit. Eind januari maakte het bedrijf bekend de pluimveeslachterijen van Van Miert in Breukelen en in Hunsel (slachterij Mieki) over te nemen. Die stap nam het bedrijf omdat De Heus het voor het behoud van een vitale vleeskuikensector belangrijk noemt dat er voldoende slachtcapaciteit in Nederland blijft.
Slachtcapacititeit geborgd
Door de slachtactiviteiten nu onder te brengen bij Exportslachterij Clazing in Zevenhuizen is de slachtcapaciteit geborgd en kan De Heus zich weer richten op zijn kernactiviteit; het produceren van diervoeders. De pluimveeslachterijen Clazing en Van Miert blijven zelfstandig voortbestaan onder leiding van de broers Wim en Adrie Clazing en Jerry van Miert.
Minderheidsbelang
De Heus houdt nog wel een minderheidsbelang in pluimveeslachterij Clazing, maar bemoeit zich niet met de dagelijkse leiding van de slachterij. Volgens het voerbedrijf kan zijn kuikenplanningsafdeling daardoor ook de samenwerking met andere slachterijen continueren.
Werkgelegenheid en afzetstromen
Beide locaties van Van Miert blijven in productie, waardoor de werkgelegenheid en de afzetstromen zijn gewaarborgd. Gebroeders Clazing stellen in een schrijven aan hun relaties nadrukkelijk dat ze niet van plan zijn slachtcapaciteit uit de markt te halen. “De capaciteit van de slachterijcombinatie wordt door de coronacrisis niet volledig benut. We zijn wel van plan om deze capaciteit, zodra de vleeskuikenmarkt dit verantwoord toelaat, weer maximaal te gaan benutten”.
Gezond perspectief
De cultuur en marktbenadering van beide slachterijen sluiten volgens Clazing goed op elkaar aan. Het samengaan van beide bedrijven levert daarmee een slachterijcombinatie op met gezond toekomstperspectief. De voorgenomen overdracht moet nog wel worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteit ACM.