Skip to content

Prijs voedingsmiddelen +18% in 10 jaar

Voedingsmiddelen zijn tussen 2010 en 2020 18% in prijs gestegen.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Voedingsmiddelen zijn tussen 2010 en 2020 18% in prijs gestegen.

Voedingsmiddelen zijn tussen 2010 en 2020 gemiddeld 18% duurder geworden, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Voedingscentrum. Dat is een iets grotere prijsstijging dan het gemiddelde van alle consumptie (17%).

Suiker duurder

Volgens het Voedingscentrum stegen de prijzen van ‘ongezondere’ voedingsmiddelen met +15% minder snel dan van ‘gezondere’ (+21%). IJs en snoep werden zelfs goedkoper in de afgelopen tien jaar. De laatste twee jaar is dat beeld omgekeerd, toen stegen juist de ongezondere producten iets meer in prijs. Vooral suiker werd sinds 2019 flink duurder (+11,4%).

Eieren grootste prijsstijging

In de categorie ‘gezonder’ lieten eieren de afgelopen tien jaar de grootste prijsstijging zien: +47%. Het CBS schrijft dit toe aan de fipronil-crisis. Ook melk ging flink omhoog in prijs (+47%), volgens het CBS onder meer door hogere prijzen voor boeren. Maar ook handelsmarges, loonkosten en transportkosten worden genoemd. Boter, door het Voedingscentrum in de categorie ‘ongezonder’ ondergebracht, ging maar liefst 66% in prijs omhoog. Verse groenten werden 6% duurder in tien jaar. Dat is een veel minder grote stijging dan vers fruit (+26%).

Consumenten spenderen in 2019 gemiddeld 12,8% van hun bestedingen aan voedingsmiddelen en dranken voor thuisgebruik. Dat is omgerekend € 7,18 per dag. Voor € 6,27 per dag kan een gemiddelde volwassene gezond eten, concludeert het CBS op basis van informatie van het Nibud.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur