Willicroft maakte plantaardige kaas en roombotervervangers. Foto: Willicroft
In dit artikel
De plantaardige kaasproducent Willicroft is verkocht. Voormalig eigenaar Brad Vanstone besloot na een lastig jaar om zijn bedrijf van de hand te doen.
In 2024 haalde Willicroft onvoldoende investeringen binnen voor een rendabele bedrijfsvoering. In 2022 haalde het € 2 miljoen binnen. De start-up produceerde plantaardige boter en kaas. De plantaardige kaas werd gemaakt met ouderwetse fermentatie van cashewnoten, soja, quinoa en peulvruchten. Deze lag in drie landen in de supermarkt. Het bedrijf was B-corp gecertificeerd. Ook ging Willicroft de strijd aan om met de productnaam om te refereren naar dierlijke kaasproducten. Toch gooit de start-up nu de handdoek in de ring. Wie het bedrijf heeft gekocht, is niet duidelijk.
Opschalen is struikelblok
Het opschalen van de plantaardige kaasproductie is een groot struikelblok. Vanstone geeft op LinkedIn aan: “Mijn grootouders, melkveehouders, kregen een certificaat van de UK milk board voor een melkkoe die tijdens haar leven meer dan 100 ton melk heeft geproduceerd. In ons zesjarige bestaan als plantaardige kaasproducent hebben we net aan 100 ton product geproduceerd.” Concurreren met de efficiëntie en schaal van de zuivelindustrie als nieuwe industrie is lastig, concludeert Vanstone.
Voedselindustrie veranderen
Het opschalen van plantaardige productie is voor vele bedrijven een dure en risicovolle stap. Bedrijven die de voedselindustrie positief willen veranderen gedijen maar lastig, volgens Vanstone. Hoewel hij nog niet weet hoe, wil Vanstone de komende jaren zich inspannen voor die positieve verandering in de voedselindustrie.