Foto: Canva
In dit artikel
Arie Boomsma gebruikt, zoals hij zelf zegt, al dertig jaar proteïne en heeft al honderden producten uitgeprobeerd. Lijkt me nogal logisch.
Volgens mij gebruikt ieder mens proteïnen vanaf de geboorte. Maar als fitness influencer is dit reden genoeg om zelf ook met proteïneproducten op de markt te komen, ‘samen met experts ontwikkeld’ en ‘voor mensen die veel van zichzelf vragen’.
De proteïnehype
En hij is niet de enige die de proteïnehype aanwakkert. Begonnen als weipoeders voor sporters, liggen nu de schappen vol met producten met extra proteïnen. En natuurlijk noemen we het geen eiwit, maar proteïne. Dat klinkt namelijk veel hipper. Yoghurts, repen, crackers, mousse, pudding, muesli, pannenkoeken, en zelfs langwerpige blokjes kaas worden als protein bar verkocht. Het past bij de trend waarbij mensen steeds meer waarde hechten aan een individueel ‘voedingsadvies’, op hun persoonlijke leefstijl afgestemd.
Dit is toch een andere invulling van de eiwittransitie dan waar we het doorgaans over hebben. Sterker nog, zoals Martine Kamsma onlangs nog in NRC schreef, omdat de meeste van die ‘proteïneproducten worden verrijkt met dierlijke eiwitten, is deze proteïnehype juist een van de factoren die een rem zetten op de eiwittransitie’ (overigens biedt Arie natuurlijk ook vegan varianten aan).
Genoeg eiwitten
Begrijp me niet verkeerd, het is natuurlijk te prijzen dat mensen goed nadenken over hun eetpatroon en proberen een gezonde leefstijl en gezond eetpatroon na te streven. Maar we consumeren genoeg eiwitten. En zoals de Gezondheidsraad al eerder concludeerde, zou een verschuiving van nu bijna 60% naar 40% dierlijke eiwitten voor de meeste Nederlanders juist goed zijn.
Bewust eten en genieten is belangrijker dan eten als iets puur functioneels te zien
De focus van de voedingswetenschap is de laatste jaren veranderd van het denken in gezondheidseffecten van individuele nutriënten (zoals eiwitten of vitaminen) naar de effecten van hele voedingsmiddelen en het eetpatroon. Daarnaast wordt er ook steeds meer waarde gehecht aan de sociale aspecten van voeding op onze gezondheid. Bewust eten en genieten is belangrijker dan eten als iets puur functioneels te zien. Dus laten we niet te veel focussen op ‘proteïnen’ of andere stofjes, maar gewoon weer bewust genieten van ons eten. En laat kaas alsjeblieft weer kaas zijn en geen proteïnerepen. Eet smakelijk!
Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag stond centraal op het Eiwit Congres 2025. Wat waren daarop de antwoorden? Blik terug met deze artikelen en video's.