Skip to content

ProVeg: genoeg draagkracht voor ‘stille eiwittransitie’

61% van de Nederlanders staat positief tegenover het vervangen van dierlijke ingrediënten door plantaardige.

Updated on:
Nieuws
Innovatie
stille eiwttransitie

Boter in koekjes kan volgens een meerderheid van de Nederlanders prima worden vervangen door een plantaardig alternatief. - Foto: Canva

Er is genoeg draagvlak voor een ‘stille eiwittransitie’: het vervangen van dierlijke ingrediënten door plantaardige. Dat blijkt uit een enquête van KiesKompas in opdracht van ProVeg en dierenbelangenorganisaties.

61% van de ondervraagde Nederlanders staat positief tegenover het vervangen van dierlijke ingrediënten door plantaardige. Bijvoorbeeld boter in koekjes door een plantaardig alternatief. Een meerderheid staat positief of neutraal tegenover het vervangen van ingrediënten, met name boter om in te bakken vindt een groot gedeelte van de respondenten acceptabel (61% acceptabel, 18% neutraal). In de praktijk gebeurt dat ook al vaak door margarine te gebruiken. Ook boter koek-gebak of room in gerechten vervangen wordt als zeer acceptabel gezien. Het vervangen van kaas en vlees in gerechten worden het minst geaccepteerd, respectievelijk  38% en 39%.

Het onderzoek is uitgevoerd door KiesKompas in opdracht van ProVeg Nederland, Dierencoalitie, Dier & Recht, Wakker Dier en World Animal Protection. Hieraan namen 9.131 Nederlanders deel vanuit heel Nederland.

Stille eiwittransitie merk je niet

“Dit biedt kansen voor een zogenaamde ‘stille eiwittransitie’, waarbij bestaande producten en gerechten op een laagdrempelige manier plantaardig worden gemaakt”, zegt Martine van Haperen, expert foodservice en food industry bij ProVeg Nederland. “Door innovaties in voedingstechnologie kan dit zonder dat de klant er qua smaak of textuur iets van merkt.”

Resultaten op de vraag: ‘In hoeverre vindt u het acceptabel als voedselproducenten of restaurants de volgende ingrediënten vervangen door plantaardige alternatieven?’ – Foto: ProVeg Nederland

Van Haperen: “We hadden al eerder uitgevraagd of consumenten ervoor open staan om dierlijke ingrediënten te vervangen door plantaardige, maar dat was toen vrij algemeen. Dat viel ons toen al op en eigenlijk verwachtten we dat consumenten misschien niet goed wisten wat het inhield. Maar ook met hele specifieke voorbeelden zijn consumenten nog steeds erg positief.”

Meer acties vanuit voedingsproducenten verwacht

Nederlanders vinden dat voedselproducenten, supermarkten en horeca meer verantwoordelijkheid moeten dragen voor het veranderen van het voedselsysteem, dan de overheid. Samen krijgen producenten, supermarkten en horeca 23% van de totale punten, wat hoger ligt dan de overheid. ProVeg concludeert hieruit dat consumenten meer verwachten vanuit het bedrijfsleven. De ondervraagden leggen overigens de grootste verantwoordelijkheid bij de consument zelf, met 27% van de stemmen. Een vijfde van de stemmen is voor het antwoord dat er geen verantwoordelijken zijn, omdat het niet nodig is om minder dierlijk te eten.

Consumentengedrag in de eiwittransitie: hoe zet je acceptatie om in actie? Die vraag staat centraal op het Eiwit Congres op 13 maart 2025 in Wageningen. Bekijk het programma en de sprekers en reserveer nu je ticket met €50 vroegboekkorting.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur