Skip to content

Rabo: 2023 in het teken van verandering voor producenten en verwerkers dierlijke eiwitten

Bedrijven actief in de productieketen van dierlijke eiwitten moeten actie ondernemen om op de langere termijn concurrerend te blijven op de markt.

Dierlijke eiwitten premium

De vraag naar kippenvlees in de EU neemt volgens Rabobank toe als gevolg van een gunstige prijskwaliteitsverhouding in tijden van verslechterende economische vooruitzichten. Foto: Canva

Bedrijven actief in de productieketen van dierlijke eiwitten moeten actie ondernemen om op de langere termijn concurrerend te blijven op de markt.

Hoewel de wereldwijde productie van dierlijke eiwitten in 2023 blijft toenemen verwacht Rabobank een jaar dat, voor bedrijven actief in de sector, in het teken staat van verandering. Dat staat te lezen in het recent gepubliceerde rapport over de markt voor dierlijke eiwitten, de ‘Global Animal Protein Outlook 2023’.

Producenten en verwerkers dierlijke eiwitten staan voor omslagpunt

Producenten en verwerkers van vlees, gevogelte en zeevruchten naderen 2023 na een jaar gekenmerkt door stijgende inputprijzen, verstoring van de toeleveringsketen en geopolitieke problemen. Ook komend jaar hebben ze nog met deze ontwikkelingen te maken. Hoewel de prijzen snel zijn gestegen, hebben ze de neiging in een langzamer tempo te dalen. Bedrijven actief in de keten staan volgens Rabobank voor een omslagpunt waarbij ze moeten reageren op structurele veranderingen in de markt, zelfs als de productieniveaus en prijzen volgend jaar waarschijnlijk hoog blijven. Ze worden geconfronteerd met strategische uitdagingen op het vlak van duurzaamheid, diergezondheid en marktvolatiliteit en moeten actie ondernemen om op de langere termijn concurrerend te blijven op de markt.

Lager groeicijfer voor productie van dierlijke eiwitten

De wereldwijde productie van dierlijke eiwitten neemt komend jaar met 1%, of 5 miljoen ton, toe naar 430 miljoen ton. Dat is een lager groeicijfer dan dit jaar. In 2022 nam de productie van dierlijke eiwitten nog met 2% toe. De voorspelde groei in 2023 is een gevolg van toenemende vraag naar pluimveevlees, vis en zeedieren terwijl de vraaggroei naar rund- en varkensvlees juist wat achterblijft. De vraag naar kippenvlees in de EU neemt volgens de bank toe als gevolg van een gunstige prijskwaliteitsverhouding in tijden van verslechterende economische vooruitzichten. Rabobank verwacht dan ook een vraaggroei van 2%, terwijl de productie met 1,5% groeit. Dit jaar nam de productie nog met 0,5% af als gevolg van hoge voer- en energieprijzen en als gevolg van vogelgriep.

Investeren in toekomstig succes

Gezien deze aanhoudende druk moeten de producenten en verwerkers van dierlijke eiwitten kiezen hoe ze toekomstige groei benaderen. Sommige bedrijven houden hun focus op de korte termijn en werken aan een strategie om zo soepel mogelijk met de golven van de markt mee te kunnen bewegen. Andere bedrijven kijken verder vooruit en investeren nu voor toekomstig succes bij het omgaan met de veranderingen. Deze groep bedrijven legt meer focus op structurele veranderingen ten aanzien van duurzaamheid. Innovatie en data gedreven productieprocessen spelen hierin een belangrijke rol. Rabobank noemt deze herijking van groeistrategieën een belangrijk thema in 2023.

Investeringen in CO2-reductie

Nu de doelstellingen voor de uitstoot van broeikasgassen in de belangrijkste productieregio’s zijn vastgesteld, signaleert Rabobank ook dat steeds meer bedrijven actief aan de slag gaan met het terugdringen van hun emissies. De focus verschuift naar het vertalen van de doelstellingen naar meetbare en te rapporteren acties. Dit terwijl de wereldeconomie vertraagt. Aan bedrijven de uitdagingen investeringen in CO2-reductie rond te rekenen.

Groeiende interesse in productie van kweekvlees

Rabobank verwacht ook in 2023 een moeilijke markt voor plantaardige vleesvervangers. De groei is in 2022 tot stilstand gekomen door afnemende interesse van consumenten, veel concurrentie en inflatoire druk. Dit ondanks het feit dat het prijsverschil tussen eiwitvervangers en dierlijke eiwitproducten kleiner is geworden. Vleesproducten zijn in 2022 duurder geworden als gevolg van de snel gestegen kosten, terwijl de prijzen van vleesvervangers min of meer stabiel zijn gebleven. Volgens Rabobank zijn de recente ontwikkelingen tekenen van consolidatie en niet van het einde van het plantaardige tijdperk. Er stappen nog steeds bedrijven in en er worden nieuwe productlijnen gelanceerd om flexitariërs te verleiden. Ook ziet de bank groeiende interesse in de productie van kweekvlees, al zal het nog wel even duren voordat deze techniek op grote schaal kan worden toegepast.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen