Skip to content

Rabobank: wereldwijde vraag naar peulvruchten stijgt

Sinds 2015 is de wereldwijde handel in peulvruchten met 29% toegenomen.

Rabobank peulvruchten

Rabobank voorziet wel dat er meer transparantie nodig is om de handel in peulvruchten verder te laten groeien. Foto: Canva

De wereldwijde markt voor peulvruchten groeit, al gaat dat nog langzaam. Er is steeds meer vraag naar kikkererwten, linzen en gedroogde erwten, maar Rabobank classificeert de markt nog steeds als een niche.

De vraag naar peulvruchten trekt aan, vooral kikkererwten, linzen en gedroogde erwten zitten in de lift. Sinds 2015 is de wereldwijde handel in peulvruchten met 29% toegenomen. Volgens RaboResearch zijn deze drie gewassen goed voor 40% van de globale peulvruchtproductie. De bank ziet twee oorzaken voor de toename van peulvruchtproductie: de toenemende consumptie van peulvruchten in opkomende economieën, omdat het een goedkope eiwitbron is. De tweede oorzaak is te vinden in de ontwikkelde landen, zoals Nederland, waar steeds meer peulvruchten worden geconsumeerd, omdat het centrale ingrediënten zijn van vlees- en zuivelvervangers.

Peulvruchtenmarkt gedomineerd door paar landen

Jaarlijks wordt er ongeveer 100 miljoen ton aan peulvruchten geproduceerd, een kleine markt in vergelijking met bijvoorbeeld granen. Opvallend aan de peulvruchtproductie is dat er paar een paar landen zijn die op grote schaal peulvruchten produceren. Ongeveer 80% van de totale kikkererwtteelt vindt plaats in India. Voor linzen zijn Canada en Australië samen goed voor de helft van de totale productie. Rabobank signaleert wel dat er nieuwe landen zich toeleggen op de teelten, zo exporteert Rusland steeds meer droge erwten en Argentinië is een belangrijke exporteur van vele verschillende bonen.

Transparantie nodig

Rabobank voorziet wel dat er meer transparantie nodig is om de handel verder te laten groeien. De prijzen fluctueren en er is weinig bekend over hoe de prijzen tot stand komen. De transparantie is nodig om meer investeringen binnen te halen om zo aan de groeiende vraag te blijven voldoen, stelt Vito Martielli, analist Granen en Oliezaden voor RaboResearch.  

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur