Rode paprika's voor consumptie. - Foto: Canva.com
Paprikasorteerder en -verpakker Rainbow Kleinpak gaat investeren in de verwerking van paprikaresten.
Het bedrijf houdt jaarlijks zoân 2 miljoen kilo paprikaâs over, die door littekens niet geschikt zijn om in een consumentenverpakking te stoppen. Die worden nu versneden, gecomposteerd of verwerkt tot veevoer. Rainbow wil de afgekeurde paprikaâs verwerken tot sappen, kruidenmixen of inhoudsstoffen voor de productie van voedingssupplementen.
Voucher tegen voedselverspilling
Rainbow kreeg voor dit plan een voucher tegen voedselverspilling toegekend van Samen Tegen Voedselverspilling. Dat is een initiatief van het ministerie van Landbouw, Rabobank en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen om innovaties tegen voedselverspilling te stimuleren. Rainbow is het eerste bedrijf dat zoân voucher krijgt. De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project, de andere helft betaalt het bedrijf.
Meerdere bedrijven betrokken bij project
Er zijn andere bedrijven betrokken bij het project. Specerijenleverancier Hela Thissen uit Venlo onderzoekt de toepassing van paprikaresten in poeder, sauzen en dressings. De stichting Keep Food Simple levert kennis rondom inhoudsstoffen en toepassingen. Technologiebedrijf Bodec ondersteunt het project met kennis over procestechnologie. Food Tech Brainport faciliteert de procesbegeleiding en voert de testen uit.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij