Skip to content

Reagenics maakt in bioreactor aardappelen met veel eiwit

Het Israëlische Reagenics maakt aardappelen in een bioreactor die voor 31% uit eiwit bestaan.

aardappelen eiwit reagenics

in een 'gewone' aardappel van een plant zit 2% eiwit. In die van Reagenics zit 31%. Foto: Canva/Wound_and_Cracks van Pixabay

Het Israëlische Reagenics maakt aardappelen in een bioreactor die voor 31% uit eiwit bestaan. De start-up laat aardappelen groeien in een bioreactor op basis van aardappelstamcellen.

Aanpassing van de groeiomstandigheden in de bioreactor geeft een aardappel waarin 31% eiwit zit, terwijl in een aardappel van de plant 2% eiwit zit. “Niet alle aardappelvarianten kunnen worden omgezet in een weefselkweek,” vertelt mede-oprichter van Reagenics Michael Kagan. “Met een select aantal is het ons gelukt. Bij het optimaliseren van de omstandigheden voor celgroei ontdekten we dat het eiwitgehalte in de cellen veel hoger lag.” De stamcellen zijn niet genetisch gemodificeerd.

Lees ook: Biotech cruciaal in de eiwittransitie

Potentieel voor humane voeding

Naast de bestaande interesse vanuit de veevoerindustrie voor dit soort aardappelen heeft het product potentie voor gebruik in humane voeding. “Het eiwit zit dichtbij ei- en caseïne-eiwit in nutritionele waarde en functionaliteit,” zegt Kagan. Het is geen allergeen in tegenstelling tot veel andere eiwitrijke plantaardige grondstoffen, zoals soja of wei. Het eiwit is goed verteerbaar, wit-gekleurde, heeft geen vervelende smaak of geur en een lage milieu voetafdruk. Kagan denkt deze celgekweekte aardappel interessant is voor productontwikkelaars, mits prijs en beschikbaarheid goed zijn.

Opschaling onder licentie

Naast de eigen biomassaproductie op kleine schaal is Reagenics in gesprek met bedrijven die onder licentie op grote schaal willen produceren. De start-up richt wil het eiwitgehalte verder opschroeven naar 40%. Dat is waarschijnlijk de limiet in eiwitgehalte zonder gebruik van genetische modificatie.

Wettelijke obstakels

De aardappel van Reagenics moet nog wettelijke goedkeuring krijgen voordat deze verkocht of toegepast mag worden. Kagan denkt dat de status Generally Recognized As Safe in de Verenigde Staten geen probleem vormt. Aardappeleiwit is bekend en er is geen gebruik gemaakt van genetische modificatie. In Europa zal de goedkeuring langer duren, want binnen de EU zal Reagenics het proces voor novel food moeten doorlopen.

Lees ook: Sojabonen met varkenseiwit krijgen goedkeuring van de USDA

Snel delen