Skip to content

Rechter: zonnebloempitten terecht gedecertificeerd

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: ANP

Foto: ANP

Bio-certificeringsorganisatie Skal kreeg bij de rechter twee keer gelijk in zaken over geïmporteerde zonnebloempitten.

In beide zaken oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dat van partijen pitten in 2018 en 2019 terecht het label ‘biologisch’ is ingetrokken. De betrokken handelaren en verwerkers hadden eerder al vergeefs beroep aangetekend, en krijgen nu nul op het rekest.

In beide gevallen gaat het om zonnebloempitten die geteeld zijn in Moldavië en via Turkije naar Rotterdam zijn vervoerd, voorzien van een bio-certificaat door certificeringsbedrijf Control Union.

Herbicide imazamox aangetroffen

De eerste partij betreft 5.300 ton zonnebloempitten die in september 2018 in Rotterdam is verwerkt tot olie. De pitten hadden er al een hele reis op zitten: eerst vanuit Moldavië via Turkije naar Italië en nadat Italiaanse controleurs residuen van het herbicide imazamox ontdekten en het stempel biologisch doorstreepten, terug naar Turkije en toen opnieuw als ‘bio’ naar Rotterdam. Na een maand trok Control Union het certificaat in, en in 2019 werd in verband met onregelmatigheden de erkenning van de organisatie zelf ingetrokken voor Moldavië.

Bezwaar tegen decertificering

De betrokken bedrijven maakten bezwaar tegen de decertificering. De monstername zou niet goed genoeg zijn gebeurd en bovendien, zo vinden zij, was het middel mogelijk vanuit een ander perceel overgewaaid. De rechters gaan daar niet in mee. Voor dat laatste waren de gehaltes te hoog. Ook zien ze geen reden te twijfelen aan de juistheid van de monsternames.

De rechters van het CBb oordelen dat de maatregel proportioneel is geweest. “Het gaat om schending van een voor de biologische landbouw wezenlijk productievoorschrift. Dat de voedselveiligheid niet in het geding is, maakt dit niet anders.”

Ontbrekende documenten

De tweede zaak gaat over 10.000 ton pitten die begin 2019 vanuit Moldavië via Turkije in Rotterdam kwamen en waarvoor documenten ontbraken. Skal decertificeerde deze partij om verschillende redenen, waarvan het ontbreken van transportdocumenten de belangrijkste was. Het CBb gaat hierin mee. Wel heeft de rechter moeite met de redenering van Skal dat de hectare-opbrengsten te hoog waren voor bio.

Een andere reden om te decertificeren was het feit dat twee jaar achter elkaar zonnebloemen zijn verbouwd op hetzelfde perceel. Volgens Skal is dat tegen de voorschriften, maar de rechter betwijfelt dat. Maar omdat toch de documenten ontbraken, blijft er genoeg reden om de decertificering te ondersteunen.

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur