Skip to content

Recordprijzen groente en fruit stuwen inflatie

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

De prijzen voor verse groente, fruit en diepvriesgroente in de winkels lagen in november op het hoogste peil ooit. Dat blijkt uit de CBS-inflatiecijfers over afgelopen maand.

Ook de consumentenprijzen voor vlees stonden op hoog niveau. Voor verse groente is de prijs gemiddeld zo’n 3,2% hoger dan vorig jaar. Bij diepvriesgroente is het prijsverschil 2%, maar voor vers fruit is het prijsverschil 5,6% met vorig jaar. Na de fruitoogst leek de prijsvorming dit najaar boven de 120 punten te komen, maar november toonde een correctie naar 114 punten. Dat is nog altijd een recordprijs voor november.

Zonder btw-verhoging in 2019 zou 2017 overigens een duurdere fruitmaand november opleveren dan afgelopen maand. Toch leiden de novemberprijzen voor vers fruit tot een 5,6% hogere prijs dan een jaar geleden.

Verse groente en diepvriesgroente

Voor verse groente is de hogere novemberprijs deels uit de marktverhoudingen bij afzet te verklaren. Die waren gunstig aan het begin van de maand. Bij diepvriesgroente is de prijsontwikkeling in november opvallend. De productcategorie kenmerkt zich door matige prijsbewegingen, maar sinds de droge en hete zomers van 2018 en 2019 is de prijsontwikkeling in beweging. In november werd deze categorie 4% duurder, mogelijk ingegeven door nieuwe contractvoorwaarden.

Vleesprijzen

De prijs voor vlees steeg met 3% ten opzichte van vorig jaar. Varkensvleesprijzen stegen met 6,1%, prijzen voor rund- en kalfsvlees met 2% en voor pluimveevlees met 2,2%. Daarmee staan ook deze prijsindexen op een hoog niveau. Volgens Wageningen Economic Research kan verwacht worden dat de consumentenprijs voor varkensvlees in de komende maanden mogelijk een daling laat zien, omdat die altijd pas een paar maanden later volgt op de veranderingen in de boerderij- en industrieprijzen. Die waren laag afgelopen maanden onder invloed van onder andere het coornavirus en Afrikaanse varkenspest.

Melk, kaas en eieren

De prijzen voor de productgroep melk, kaas en eieren bleef gelijk aan vorig jaar. De boterprijs in de winkel steeg met 1,2% en de prijs voor kaas en kwark daalde met 1,3%. Voor het totaal aan voeding steeg de prijs gemiddeld ongeveer even snel als de totale inflatie, circa 0,8%, Daar liggen de prijsontwikkelingen in groente, fruit en vlees dus duidelijk boven.

Mede-auteur: Carolien Kloosterman

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur