Skip to content

Regie nodig voor volgende stap in gepersonaliseerde voeding

Innovatieve initiatieven om mensen gezondere keuzes te laten maken met gepersonaliseerde voeding timmeren flink aan de weg.

Updated on:
Nieuws
Food & Health
De met eiwit verrijkte producten van Carezzo, zoals maaltijden (vooraan), brood en toetjes. Foto: Petra Vos premium

De met eiwit verrijkte producten van Carezzo, zoals maaltijden (vooraan), brood en toetjes. Foto: Petra Vos

Innovatieve initiatieven om mensen gezondere keuzes te laten maken met gepersonaliseerde voeding timmeren flink aan de weg, maar op eigen houtje is het lastig om de consument echt goed te bedienen. Regie is dus nodig om die volgende stap te maken in de trend gepersonaliseerde voeding.

Dat bleek op het inspiratie-evenement Life Science, Health & Food, op de Brightlands Campus Greenport Venlo op 12 april. Het doel van de bijeenkomst was dan ook om ondernemers bij elkaar te brengen. De missie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is dat Nederlanders in 2040 zeker vijf jaar langer leven in goede gezondheid en dat de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociale-economische groepen met 30% is afgenomen. Hiermee motiveert Sigrid Heilbig, directeur Brightlands Campus Greenport Venlo, de noodzaak om voedingspatronen te verbeteren. “Ik geloof heel sterk in crossovers”, zegt Heilbig. “Als je iets verder kijkt dan je eigen bordje dan zie je het grotere geheel.”
Wie echt iets wil betekenen, richt zich op die grote groep die nog niet weet hoe ze gezonder kunnen eten
Dat blijkt echt wel nodig, want ondernemers richten zich vooral op hun eigen product. Dat is niet zo gek als je in de ontwikkelingsfase zit, maar ze dreigen hun doel voorbij te schieten. Want de door VWS benoemde Nederlanders zijn alle inwoners van het land. De ‘happy few’ die al gezond leeft, hoef je hiermee niet te bereiken, die redden zich wel. Wie echt iets wil betekenen, richt zich op die grote groep die nog niet weet hoe ze gezonder kunnen eten. En bij voorkeur natuurlijk preventief, dus om ziekten te voorkomen.

Groente- en fruitmengels

Mooie presentaties kwamen dinsdag voorbij in Venlo. Van Raymond Nolet, directeur van MiFood, die weerstand verhogende groente- en fruitmengels maakt om welvaartsziekten te bestrijden. De dagelijks aanbevolen 500 gram groente en fruit wordt door velen immers niet gehaald. “Met deze producten maken we gezond eten makkelijker. Naast een soort smoothie hebben we nu ook repen met bioactieve stoffen.”

Verrijkt met eiwit

En daarna van Fred Bergmans, directeur Carezzo Nutrion. Zijn bedrijf maakt met eiwit verrijkte voedingsmiddelen, zoals brood en toetjes. Een compleet dagmenu, zodat eiwitten op een hoog peil blijven zonder dat mensen meer voor hoeven te eten. Zo wordt ondervoeding tegen gegaan, wat vaak wordt gezien bij ouderen en zieken. “Met 10 gram extra eiwit per portie, de hele dag door bij elk eetmoment tot vlak voor het slapen, blijf je eiwit opbouwen”, is Bergmans filosofie. “Zo voorkom je bijvoorbeeld spierverlies.”

Poepsample

De testkit om met een poepsample het microbioom te onderzoeken, van start-up InnerBuddies, was een onderwerp dat stof deed opwaaien. Zo’n testkit à € 165 bestel je online en stuur je naar Brightlands in Venlo voor analyse en voedingsadvies. Maar wat zegt zo’n momentopname en wat moet je er als consument op de lange termijn mee? Geldt ook voor de gepresenteerde verrijkte, gezonde voedingsmiddelen: hoe pas je die toe in een eetpatroon? Er zijn immers veel factoren van invloed op je gezondheid, hoe past dat allemaal in elkaar. Wat als je leefstijl verandert, bijvoorbeeld als je medicatie moet gebruiken. Waar koop je die nieuwe gezonde producten en zijn ze betaalbaar?

Begeleiding nodig

Het lijkt erop dat deze trend om begeleiding vraagt. De kunst is dan om deze laagdrempelig te maken, zodat de groep bereikt wordt die hier echt baat bij heeft. Zoals de jeugd, mensen in achterstandswijken, mensen met een laag niveau of laag inkomen. Mensen omringd door een ongezonde leefomgeving. Hoe trek je die daaruit. Dat is de uitdaging waar de foodsector voor staat, want die oplossingen helpen VWS om haar missie te voltooien.

Voeding en hersenen

Ook interessant in dat opzicht is het onderzoek van hersenwetenschapper Esther Aarts, werkzaam bij Radboud University Nijmegen. Zij wil achterhalen of een gezonde leefstijl een positief effect kan hebben op het functioneren van de hersenen, waardoor de gezonde keuze – grofweg het Mediterraan dieet – ook de makkelijke keuze wordt. Wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voeding en hersenen kunnen goed dieetadvies teweegbrengen.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur