Op gebied van watergebruik hebben plantaardige producten een hogere bijdrage dan dierlijke. Over het algemeen is de milieubelasting van plantaardig wel laag. - Foto: Bert Jansen
In dit artikel
Op het gebied van watergebruik heeft de consumptie van plantaardige productgroepen een hogere bijdrage (34%) vergeleken met de consumptie van dierlijke productgroepen (19%). â
Vijf indicatoren voor milieubelasting
Het instituut berekende de milieubelasting voor het voedingspatroon. Daarvoor keek het naar vijf indicatoren: broeikasgasuitstoot, waterverbruik, landgebruik, verzuring en vermesting van zoet- en zoutwater. De consumptie van plantaardige productgroepen was verantwoordelijk voor 8% tot 22% van de uitstoot van broeikasgassen (18%), landgebruik (18%), verzuring (8%), vermesting van zoetwater (22%) en zoutwater (13%). De consumptie van de dierlijke productgroepen was verantwoordelijk voor 42% tot 78% van de uitstoot van broeikasgassen (59%), landgebruik (51%), verzuring (78%), vermesting van zoetwater (42%) en zoutwater (68%).Minder milieubelasting in totaal voor vlees- en zuivelvervangers
Vlees, zuivel en kaas zijn de productgroepen met de meeste milieubelasting voor broeikasgasuitstoot, landgebruik, verzuring en vermesting van zoutwater. Zo was de gemiddelde consumptie van vlees 97 gram per persoon per dag en dit was gerelateerd aan een derde van de voedingsgerelateerde broeikasgasuitstoot. Ook de productgroepen brood, granen, pasta en rijst en koffie en thee hadden een relatief hoge bijdrage aan broeikasgasuitstoot, landgebruik, verzuring en vermesting van zoutwater. De consumptie van vlees- en zuivelvervangers droeg voor alle milieu-indicatoren met minder dan 1% bij.Meeste plantaardige eiwitten via graanproducten
De eiwitinname in de bestudeerde periode was gemiddeld 77,8 gram per dag. Hiervan was 47,8 gram (61%) dierlijk eiwit en 30 gram (39%) plantaardig eiwit. Consumenten krijgen meer dan de helft van de plantaardige eiwitten die ze eten binnen via brood en andere graanproducten zoals pasta en rijst. 6% krijgen ze binnen via groenten, noten en zaden, peulvruchten en vlees- en zuivelvervangers. Dit jaar volgt een update van het rapport met gegevens uit de meest recente Voedselconsumptiepeiling (2019-2021). Daaruit bleek eerder al dat de verhouding dierlijke en plantaardige eiwitten iets opgeschoven is naar 57-43%.Lees ook: Onderzoek: voldoende eiwitinname bij duurzamer eetpatroon
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst