Skip to content

RIVM: helft geconsumeerde eiwitproducten vallen buiten Schijf van Vijf

De helft van de energie die consumenten innemen via eiwitproducten, zowel dierlijk als plantaardig, komt van producten die buiten de Schijf van Vijf vallen.

helft geconsumeerde eiwitproducten vallen buiten Schijf van Vijf

De meeste energie (63%) halen Nederlanders uit producten buiten de Schijf van Vijf die rijk zijn aan suiker, verzadigd vet en zout. Foto: Canva/Aman Gupta

De helft van de energie die consumenten innemen via eiwitproducten, zowel dierlijk als plantaardig, komt van producten die buiten de Schijf van Vijf vallen. Dit blijkt uit een analyse van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van de Voedselconsumptiepeiling 2019-2021.

Twee derde van wat Nederlanders eten komt uit de Schijf van Vijf, het voedingsadvies van het Voedingscentrum. Tegelijkertijd leveren producten uit de Schijf van Vijf slechts 37% van de totale energie-inname van Nederlanders. Dierlijk en plantaardig eiwit gaan gelijk op in het aandeel energie-inname via producten buiten het voedingsadvies. Iets meer dan 53% van dierlijke en iets minder dan 50% van de plantaardige eiwitproducten staan niet in de Schijf van Vijf.

Veel vegetarische vervangers ongezond

De meeste energie (63%) halen Nederlanders uit producten buiten de Schijf van Vijf die rijk zijn aan suiker, verzadigd vet en zout. Veel bewerkte vervangers van vlees en zuivel worden neergezet als het gezonde plantaardige alternatief, maar vallen door hun samenstelling veelal buiten de schijf. Slechts 68 van de 949 van de vegetarische producten valt volgens de ‘Kies ik gezond?’- app van het Voedingscentrum in de Schijf van Vijf.

Consument kiest ongezond

Binnen de groep kaas, vlees, noten en graanproducten kiezen Nederlanders veel voor producten die buiten de schijf vallen. Als voorbeeld noemt het RIVM de keuze voor gezouten noten, die, in tegenstelling tot de ongezouten variant, niet in de Schijf van Vijf staan. Ook micronutriënten zoals heemijzer en retinol halen Nederlanders vooral uit producten met een ongezonde samenstelling.

Lees ook: Overgrote meerderheid Nederlanders blijft vlees eten

Binnen of buiten de schijf van vijf

Het RIVM heeft de data verzameld in de Voedselconsumptiepeiling tussen 2019 en 2021. Voor de analyse van de geconsumeerde producten zijn deze ingedeeld naar de productgroepen van de Schijf van Vijf. Elk product heeft een code in het Nederlands Voedingsstoffenbestand (Nevo). Een code staat voor een productsamenstelling uitgedrukt in energie en voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en vetzuren, vitamines en mineralen. Aan de hand van een Nevo-code wordt een product ingedeeld in de Schijf van Vijf.

Snel delen