Eten uit moestuinen in de buurt van sommige chemische bedrijven wordt afgeraden. - Foto: ANP
Via voedsel en het drinkwater krijgen Nederlanders te veel van de stof PFAS binnen, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Mogelijk kunnen mensen hierdoor gezondheidsschade oplopen.
PFAS is een verzamelterm voor duizenden stoffen die onder meer gebruikt worden in kleding en anti-aanbakpannen. De stoffen worden heel langzaam afgebroken in het milieu.
Het RIVM heeft gekeken naar de inname van PFAS via drinkwater en voedsel. De meest PFAS komt binnen via voeding. Het advies is om gevarieerd te eten. Waar in het productieproces de stoffen in het voedsel komen, maakt de studie niet duidelijk. Het RIVM baseert zich op schattingen, omdat veel meetresultaten onder de nauwkeurigheidsmarges liggen. Ook zijn sommige gegevens verouderd, aldus het instituut. Schattingen van de gehaltes in voedingsmiddelen zijn gebaseerd op cijfers uit 2009. Nieuwe metingen zijn nodig.
Voedsel uit moestuinen
Uit gericht onderzoek blijkt dat producten uit moestuinen in de omgeving van enkele chemische bedrijven te veel PFAS bevatten. Mensen die binnen een straal van een kilometer wonen van de fabriek van Chemours in Dordrecht, krijgen het advies om daar geen groenten uit moestuinen te eten. In de fabriek wordt met PFAS gewerkt. In 2018 kwam daar al het advies om beperkt groenten uit moestuinen te eten. Dat advies geldt ook voor groente uit moestuinen in Helmond, in de buurt van chemiebedrijf Custom Powders. Eerder golden die nog wel als veilig, maar na aanscherping van de normen is dat niet meer zo.
Mensen kunnen verder zelf weinig doen om PFAS in voedsel en drinkwater te vermijden. Kraanwater is nog steeds veilig bruikbaar, aldus het RIVM. Wel blijkt uit onderzoek dat er verschillen zitten tussen water geproduceerd uit grondwater en uit oppervlaktewater. Dat laatste bevat veel meer PFAS.
Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is de kans op acuut gezondheidsgevaar klein. In Europees verband wordt gewerkt om de productie van de stoffen aan banden te leggen. Naast voedsel en drinkwater zijn ook consumentenproducten en zelfs de lucht bronnen van PFAS.
Mede-auteur: Johan Oppewal
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp