Tijdens de aftrap van het project deelde initiatiefnemer Junion Hanenberg van IntelligentFood 2.000 donuts uit aan alle samenwerkingspartners. Deze zouden anders door een productiebedrijf worden weggegooid. Foto: IntelligentFood
Het mbo-onderwijs in Rotterdam-Rijnmond gaat samen met bedrijven in Rotterdam voedselverspilling tegen door middel van het project âLetâs change the face of food wasteâ. Dit project is een samenwerking tussen IntelligentFood, Zadkine College, Albeda College, Europastry, Verstegen Spices & Sauces, van Vugt Kruiden, Sligro en de Hogeschool Rotterdam.
Bedrijfsbezoeken
Het project bestaat uit een aantal onderdelen. Voor medewerkers van voedselproductiebedrijven, docenten en studenten van het Zadkine College en Albeda College worden er verschillende masterclasses georganiseerd. Daarnaast gaan docenten en studenten bij bedrijven op bezoek. Deze bedrijfsbezoeken hebben als doel om studenten en docenten te laten zien hoe bedrijven produceren en ze bewust te maken van de grootte van reststromen. Veel bedrijven uit deze sector kampen ook met een tekort aan medewerkers en door deze bedrijfsbezoeken komt het mkb al vroeg in contact met potentieel toekomstige medewerkers. In april 2023 is er een afsluiting in de vorm van een Bake-off wedstrijd en een Cook-off wedstrijd, waarbij de studenten van de Brood & Banket opleidingen en de opleiding Zelfstandig Werkende Kok van het Zadkine en Albeda laten zien welke nieuwe producten ze hebben ontwikkeld van reststromen.Het tegengaan van reststromen is het nieuwe normaalPerry van Milt, directeur Brood & Banket College en het Horeca College, licht toe: âHet tegengaan van reststromen is het nieuwe normaal. Toeleveranciers, bedrijven in de horeca- en bakkerijsector en afnemers van deze producten en diensten zijn op zoek naar oplossingen en een passend aanbod. Met deze samenwerking stellen wij docenten en studenten in staat het beste uit zichzelf en onze maatschappij te halen door opgeleid te worden om voedselverspilling tegen te gaan en te leren hoe je vanuit het nieuwe gastvrij smaakvolle creaties maakt van reststromen.â
Lees ook: IntelligentFood bedenkt nieuwe voeding uit reststromen
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst