Foto: Canva
Vorige week vond SIAL Parijs, het grote tweejaarlijkse evenement van de levensmiddelenindustrie, weer plaats. Met een hoop nieuw geïntroduceerde of te introduceren producten. En het mag duidelijk zijn dat de verrijkte-eiwittrend nog niet voorbij is.
We kunnen als consument maar geen genoeg krijgen van nog meer eiwitten. Maar waarom toch die focus op eiwitten? Alsof de gemiddelde consument in Europa te weinig eiwitten binnenkrijgt. Ja, als je ouder wordt, minder eet en spierkracht verliest, is extra eiwit zeker aan te raden. En voor de bovengemiddelde krachttrainer of duursporter is het ook wel handig.
Toch minder sexy dan spieropbouw
Misschien komt de hype voort uit het feit dat de link met spieren, spierherstel en sporten ons automatisch aan gezondheid en gezonde voeding doet denken. En chips met toegevoegd eiwit of zelfs bier kan natuurlijk wel een gezondheidsoppepper gebruiken. Vandaar allerlei nieuwe introducties die ons niet per se gezonder maken. Jammer, want eigenlijk is er één voedingsstof die voor iedereen goed is. En waar nog steeds meer aandacht aan mag worden geschonken: voedingsvezels! Maar die roepen (en terecht) al snel associaties op met stoelgang. Superbelangrijk, maar toch minder sexy dan spieropbouw.
Niet alleen dragen vezels bij aan een goede spijsvertering (dus ook een prettigere stoelgang) ze zijn ook goed voor onze darmflora. En gezien de toegenomen aandacht voor onze darmbacteriën en hun mogelijke effecten op ons lichaam en brein, moet dit toch aantrekkelijk gemaakt kunnen worden. Daarnaast geven vezels ons ook nog eens een verzadigd gevoel na het eten. En dat kan er misschien toe leiden dat we minder calorieën binnenkrijgen en misschien zo kunnen bijdragen aan het voorkomen van overgewicht.
Laten we focussen op de ‘natuurlijke omgeving’ van veel vezels
Maar zitten we nu ook te wachten om in navolging van de eiwittrend allerlei voedingsmiddelen zomaar te gaan verrijken met vezels? Om allerlei producten een zweem van gezondheid mee te geven? Liever niet. Laten we focussen op de ‘natuurlijke omgeving’ van veel vezels. Dus gewoon veel meer groente en fruit eten en kiezen voor volkoren producten. Neem een voorbeeld aan het Nationaal Schoolontbijt: dat biedt al jaren alleen maar volkoren broodproducten aan. Want jong geleerd is oud gedaan. Het zou mooi zijn als we vezels net zo aantrekkelijk als eiwitten kunnen maken en dan langs die lijn ons huidige eetpatroon te kunnen verbeteren.