Skip to content

Schoolmaaltijden voor een gezonde, gelijke en duurzame basis

Schoolmaaltijden voor een gezonde, gelijke en duurzame basis

Waar sommige kinderen genieten van een voedzame maaltijd, moeten anderen het doen met een witte boterham met chocopasta, of een lege maag. Foto: Reve.art

Het is een doordeweekse ochtend in Den Haag, ik moet boterhammen voor mijn zoon smeren! Dat doe ik nu bijna een jaar en nog is het wennen. Lastig om altijd voldoende fruit, groente en volkoren brood in huis te hebben voor in de rugzak.

Terwijl ik de pindakaas op de sneetjes smeer, gaan mijn gedachten richting de lunchtrommels van andere kinderen in ons land. Want waar sommige kinderen genieten van een voedzame maaltijd, moeten anderen het doen met een witte boterham met chocopasta, of een lege maag. De inhoud van die trommels is niet alleen een kwestie van smaak, maar van kansengelijkheid en gezond opgroeien.
Nog een taak voor de basisschool?

Het onderwijs speelt een cruciale rol in het creëren van gelijke kansen. Dit gaat verder dan rekenen en taal; het omvat ook de voeding die kinderen dagelijks binnenkrijgen. Helaas is de realiteit dat veel kinderen geen toegang hebben tot een gezonde lunch. Dit is niet alleen een probleem voor hun fysieke gezondheid, maar ook voor hun leerprestaties en toekomstperspectieven, blijkt uit onderzoek.

De huidige lunchtrommels kunnen minder vet en meer eiwitten en vezels gebruiken

Investering overheid nodig

Met verschillende onderzoeken probeer ik de schoolmaaltijden van kinderen gezond(er) te maken. Ik snap de zorgen van basisscholen dat bij hen al veel verantwoordelijkheid ligt. Het aanbieden van schoolmaaltijden op alle basisscholen voor alle kinderen vraagt structurele, grootschalige investeringen vanuit de overheid. Die investering is nodig voor de maaltijden zelf, maar ook voor de ondersteuning rondom implementatie en uitvoering.

Schoolmaaltijden moeten een voorziening worden voor alle kinderen om daarmee een basis te leggen voor een gezonde leefstijl. En als de basis al goed is, dan is ingewikkelde gedragsverandering niet nodig. Investeren in schoolmaaltijden is niet alleen een investering in de gezondheid van onze kinderen, maar ook in hun toekomst en die van de maatschappij als geheel, die zichzelf op lange termijn ruim terugverdient.

Ook duurzaam

Het mooie aan gezonde voeding, is dat het goed samengaat met duurzaam. De huidige lunchtrommels kunnen minder vet en meer eiwitten en vezels gebruiken, en daar zijn goede plantaardige opties voor! Denk bijvoorbeeld aan peulvruchten en dan het liefst uit duurzame (regeneratieve) teelt. Zo kunnen we in Nederland prachtige veldbonen telen. Dus, nieuwe plantaardige, vezel- en eiwitrijke concepten ontwikkelen om kinderen op school mee te vullen en voeden?

Snel delen

Vera van Stokkom
Vera van Stokkom

Onderzoeker lectoraat Food, Health & Technology Lectorenplatform Voedsel, Voeding & Gezondheid