Skip to content

Slechts 4 Europese landen willen bindende doelen voedselverspilling

De Europese Commissie kan stevige tegenstand verwachten over juridisch bindende doelstellingen voor het verminderen van voedselverspilling.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: ANP premium

Foto: ANP

De Europese Commissie kan stevige tegenstand verwachten over juridisch bindende doelstellingen voor het verminderen van voedselverspilling. Uit een enquête van Feedback EU en de European Environmental Bureau (EEB) blijkt dat slechts 4 landen voor de implementatie zijn.

Nederland, Roemenië, Luxemburg en Estland zijn voorstander van juridisch bindende doelstellingen. Als onderdeel van de boer-tot-bordstrategie is het doel opgenomen om voedselverspilling met 50% terug te dringen. De EU heeft plannen om dit juridisch bindend te maken, zodat lidstaten zich meer gaan inzetten voor reducering. Van de 28 gevraagde landen geven slechts 4 aan voorstander te zijn van het plan.

Geen bindende doelstellingen

6 landen zijn tegen de invoering van de juridisch bindende doelstellingen. Polen, Malta, Slovenië en Portugal zijn tegen de invoering van de verplichting. De 2 laatste landen willen eerst dat de oorzaak van voedselverspilling wordt vastgelegd. Griekenland en Letland zijn eveneens niet voor bindende maatregel, maar ook niet voor het doel van 50% reductie. Beide landen vinden een doel van 30% voldoende en alleen voor bepaalde delen van de voedselketen (huishoudens, supermarkten of agrarische sector). Andere landen zijn het eens met het invoeren van juridisch bindende maatregelen voor EU-lidstaten, maar weten vaak niet of ze dit ook willen toepassen op de gehele voedselketen. Van 7 landen kregen de organisaties geen reactie.

Implementatie in 2023

Medio volgend jaar wil de Europese Commissie met een voorstel komen voor juridisch bindende voedselverspillingsdoelen. Volgens de roadmap van de Commissie moet de implementatie plaatsvinden op 31 december 2023. De Commissie stelt dat de inzet van lidstaten tot nu toe onvoldoende is. Met de regelgeving wil de EU het niveau tussen de lidstaten gelijk trekken. Op dit moment zijn de doelen vrijwillig. Lidstaten mogen ook nog invloed uitoefenen op het voorstel. Het Europese Parlement en en de Europese Raad moeten vervolgens ook akkoord gaan.

Invoering in Nederland?

Het onderwerp voedselverspilling valt onder het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij geven aan voorstander te zijn van het plan van de Europese Commissie. Toch maken zij zelf de kanttekening dat het, ook met implementatie door de EU, nog niet zeker is dat ook Nederland hetzelfde doet. De Eerste en Tweede Kamer moeten ook akkoord gaan met de voorgestelde regelgeving.

88 miljoen ton voedsel verspild

20% van al het in de EU geproduceerde voedsel wordt verspild. Dat is 153 miljoen ton aan voeding die niet eindigt op het bord van de consument. Dit is goed voor 8-10% van de totale broeikasgassen. Daarom wordt het inperken van voedselverspilling door experts gezien als een relatief makkelijke manier om de klimaatimpact te verminderen.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur