Uit een goede verpakking valt veel winst te halen, aldus de onderzoekers. Foto: WUR
In dit artikel
Biobased en/of bio-afbreekbare verpakkingen hebben voordelen in de afvalfase, maar het gebruik is voor bedrijven alleen interessant als ze daarmee een bepaald voordeel kunnen behalen. Daarom richt het project âInnovative Smart Materials and Sensors for Packaging of Raw and Processed Food Productsâ zich op het verbeteren van de toegevoegde waarde. Onder meer door deze verpakkingen sterker te maken en ervoor te zorgen dat ze voedselverspilling tegengaan.
Zoeken naar verpakkingen van de toekomst
Het project bestaat uit drie onderdelen: het verpakkingsmateriaal zelf inclusief functionaliteit, de sealing of het sluiten van de verpakking en het gebruik van sensoren om de houdbaarheid beter te kunnen bepalen. âDoor deze drie aspecten samen te voegen, willen we komen tot een nieuw verpakkingsconceptâ, legt Schroën uit. âWe zoeken naar de verpakking van de toekomstâ, vult Molenveld aan. âHet plastic dat we nu gebruiken is heel goed en goedkoop, maar als zoân verpakking ongelukkigerwijze in de natuur terecht komt, dan is deze niet of nauwelijks afbreekbaar. Een biobased en/of bio-afbreekbare verpakking is duurder en kan alleen met conventionele plasticverpakkingen concurreren als deze meer functionaliteiten heeft.âWe zoeken naar de verpakking van de toekomst
Kreeften
Verpakkingen op basis van Polymelkzuur (PLA), dat wordt geproduceerd door de fermentatie van suikers uit landbouwgewassen zoals maïs, zijn transparant, waterbestendig en composteerbaar. Omdat milieuvriendelijke verpakkingen op basis van polymelkzuur minder sterk zijn dan verpakkingen die gemaakt zijn van fossiele plastics, zochten de onderzoekers manieren om deze te versterken. Schroën: âDat kan bijvoorbeeld door nanocomposieten te maken door aan het polymelkzuur kleine deeltjes toe te voegen. We zijn gaan kijken welke grote afvalstromen binnen de levensmiddelenproductie hier geschikt voor zijn. Al snel kwamen we uit bij schaaldieren. In het schild van kreeften en garnalen zit het stofje chitine. Door de kleine kristallen te winnen en toe te voegen aan polymelkzuur kan de mechanische sterkte en barrière-eigenschappen van verpakkingen sterk worden beïnvloed. Veel meer dan je zou verwachten op basis van de kleine hoeveelheid deeltjes die we toevoegen. Daardoor vertonen verpakkingen met chitine betere mechanische eigenschappen dan verpakkingen op basis van het polymeer alleen.â Daarnaast blijkt dat verpakkingen met chitine actief kunnen zijn tegen bacteriën. âDat betekent in theorie dat het voedsel in een verpakking met chitine langer vers gehouden kan worden. Daar doen we nog verder onderzoek naar.â Het toevoegen van chitine heeft overigens geen invloed op de productie. âHet plastic kan op een normale machine worden gebruikt en dus in het normale verpakkingsproces worden meegenomen.âSensoren op verpakkingen printen
Een tweede onderdeel van het project is het onderzoek naar sensoren, die erop gericht zijn om veranderingen binnen de levensmiddelen zichtbaar te maken en zodoende voorspellingen te kunnen doen over de houdbaarheid. Yari Foelen, was één van de studenten die namens Eindhoven University of Technology (TU/e) onderzoek deed naar de sensoren. âEr wordt veel te veel voedsel weggegooid, omdat het over de datum zou zijn. Maar eigenlijk is dat helemaal geen goede indicatie van de kwaliteit van het voedselâ, legt hij uit. [caption id="attachment_77803" align="alignright" width="300"] Met sensoren kun je de houdbaarheid van producten beter bepalen. Foto: TU/e[/caption] Er zijn al slimme sensoren op de markt, maar die zijn te duur of te complex om commercieel haalbaar te zijn. âDaarom hebben wij ons gericht op de ontwikkeling van sensoren die heel schaalbaar geproduceerd kunnen worden door ze op de verpakking te printen. Hierdoor blijven de kosten laag en is implementatie gemakkelijker. Dit kunnen sensoren zijn die de temperatuur nauwkeurig meten, die afbraakproducten uit voedingsmiddelen registreren of kunnen meten of een product goed gesteriliseerd is en dus veilig is om te consumeren.âEr wordt veel te veel voedsel weggegooid, omdat het over de datum zou zijn. Maar eigenlijk is dat helemaal geen goede indicatie van de kwaliteit van het voedselFoelen ziet voornamelijk veel kansen in sensoren die door het meten van de temperatuur informatie geven over de houdbaarheid. âDeze data kan worden gebruikt door producenten, leveranciers en retailers om ketens te verbeteren. Als je weet dat er in de keten iets is misgegaan, dan kun je de producten via een managementsysteem al eerder verkopen. Op die manier kun je verspilling in de supermarkt tegengaanvoorkomen. Daarnaast kunnen ook consumenten thuis hun voedingsproducten beter managen.â Hij is inmiddels gepromoveerd en is bezig om een startup op te richten. âIk ga de technologie valideren, finetunen en bekijken hoe ik deze binnen vijf jaar commercieel op de markt kan brengen. Mijn doel is om ooit de houdbaarheidsdatum op verpakkingen te kunnen vervangen. Daarvoor is wel een hele grote variabiliteit nodig, want aardbeien hebben een heel andere houdbaarheid dan chips of chocola.â
Afdichting
Het laatste onderdeel van het onderzoek gaat om het afdichten van verpakkingen met bijvoorbeeld folies of kroonkurken. âHier heb je materialen voor nodig die sterk zijn, goed afsluiten én milieuvriendelijk zijnâ, weet Schroën. âDie combinatie is niet altijd even gemakkelijk. Je kan nog zoân goede verpakking hebben, een speldenprik kan al voldoende zijn om schade te veroorzaken aan een product.â Voor dit onderdeel van het onderzoek is samengewerkt met de TUâs in Delft en Twente. De onderzoekers zijn samen met de betrokken bedrijven op zoek gegaan naar de kennisgaten op het gebied van sealen. Het doel was het tegengaan van productuitval door het slecht sluiten van verpakkingen.Kennis nodig
Het leuke van dit project vindt Molenveld dat er op veel verschillende manieren naar het verbeteren van verpakkingen is gekeken. âEen verpakking wordt vaak als een noodzakelijk kwaad beschouwd. Deze kost bedrijven geld en consumenten zien âm pas op het moment dat ze hem weggooien. Maar als je daarmee voedselverspilling kunt tegengaan, dan voeg je wel waarde toe.â Schroën gaat verder: âEr zijn heel veel mogelijkheden voor bedrijven om hun huidige verpakkingen te verbeteren, maar daarvoor is wel kennis nodig. Dat geldt zowel voor primaire productie, levensmiddelen producenten als consumenten.âAls consumenten dan ook nog beter op de hoogte zijn van de functie van verpakkingen, dan verwacht ik dat ze ook bereid zijn om daar meer voor te betalenZe merkt dat bedrijven het vaak lastig vinden om te bepalen voor welke verpakking ze moeten kiezen. âDaarom is het zo belangrijk om de verschillende opties duidelijk weer te geven, zodat ze breder kunnen nadenken over nieuwe mogelijkheden. Uit een goede verpakking valt veel winst te halen. Dat hebben we met dit onderzoek aangetoond. Als consumenten dan ook nog beter op de hoogte zijn van de functie van verpakkingen, dan verwacht ik dat ze ook bereid zijn om daar meer voor te betalen zegt Karin Schroën. Diverse onderzoeken tonen dit aan.â Beide dames roemen de praktische toepasbaarheid van het project. âWe zijn tot een reële casus gekomen, die echt toegepast kan wordenâ, vindt Schroën. Molenveld vult aan: âIn de levensmiddelenbranche is er echt een wereld te winnen als het gaat om duurzame verpakkingen en het voorkomen van voedselverspilling. De wil is er absoluut, nu de juiste verpakkingen nog. Met dit project hebben we hele grote wetenschappelijke bijdrage geleverd op verschillende vlakken: een sterk, bio-afbreekbaar verpakkingsmateriaal met een sensor en goede seal. Hopelijk leidt dit tot een commercieel succes.â
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij