Skip to content

Slimme voedingsbedrijven gaan door met verduurzamen

Brussel wil de CSRD vereenvoudigen. Voedingsbedrijven doen er goed aan om toch verder te verduurzamen, stelt ING-sectorspecialist Food Ceel Elemans.

verduurzaming voedingsbedrijven CSRD

Ontwikkeling van hybride zuivel. Het combineren van dierlijke met plantaardige eiwitten is een voorbeeld van hoe voedingsbedrijven hun producten kunnen verduurzamen. Foto: Anne van der Woude

De Europese Commissie heeft een vereenvoudiging aangekondigd van de duurzaamheidsrapportageverplichtingen voor bedrijven (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD). Dat is dringend nodig om een aantrekkelijk ondernemersklimaat te behouden in Europa, want de verschillen met landen buiten de EU dreigden te groot te worden. Toch is het verstandig voor voedingsbedrijven om door te pakken op verduurzamen, stelt ING-sectorspecialist Food Ceel Elemans.

Het voorstel vermindert de administratieve lasten met 25% door de bestaande rapportageregels uit drie Europese richtlijnen samen te voegen tot één Omnibus-wet. Zo vermindert het forse aantal overlappende rapportageverplichtingen. Daarnaast stelt de Europese Commissie voor om de drempelwaarden te verhogen en de ingangsdatum voor de meeste bedrijven met twee jaar uit te stellen. Hierdoor hoeft circa 80% van de voedingsbedrijven straks niet meer te rapporteren.

Slimmer gebruikmaken van eigen duurzaamheidskeuzes

De EU-voorstellen bieden meer mogelijkheden voor voedingsbedrijven om hun eigen duurzaamheidskoers te volgen. De Europese Commissie wil het aantal verplichte datapunten waarover bedrijven moeten rapporteren namelijk fors terugbrengen. Op deze manier kunnen bedrijven meer eigen keuzes maken met minder verlammende gedetailleerde bewijsvoering. Zo kunnen ze slimmer en effectiever hun eigen duurzaamheidsaccenten uitvoeren.

Doorgaan met verduurzaming

Ook met de invoering van deze voorstellen blijven de duurzaamheidsdoelen van de EU Green Deal onverminderd overeind. Toekomstgerichte voedingsbedrijven doen er daarom verstandig aan niet op de verduurzamingsrem te trappen, maar door te blijven gaan met hun verduurzamingsplannen. Dat voorkomt onnodige vertraging bij het realiseren van de doelen.

Het is voor voedingsbedrijven een uitgelezen kans om maximaal gebruik te maken van de aankomende vereenvoudigingen en door te pakken op verduurzaming. Ook gezien de toenemende eisen vanuit opdrachtgevers als supermarkten, die wel ruim moeten rapporteren en daarvoor ook hun toeleveranciers benaderen. Zoals directeur Alfred Attema van snoepproducent CCI stelt: ‘Het is goed voor de onderneming om proactief te sturen op de eigen strategie en niet pas in actie te komen na wetgeving.’

Snel delen

De Miljoenennota, die vorige week is gepresenteerd door de regering, biedt het bedrijfsleven weinig steun, constateert Ceel Elemans, Sector Banker Food bij ING. Foto: ING
Ceel Elemans

Sector specialist Food bij ING Sector Banking