Foto: Canva
In dit artikel
De Spaanse regering heeft een wet goedgekeurd waarmee voedselverspilling wordt afgestraft met hoge boetes.
Het parlement moet nog instemmen met het wetsvoorstel. Met de wet wil de regering bedrijven stimuleren om efficiënter te produceren en een circulaire economie te vormen. Dit kan grote financiële gevolgen gaan hebben voor Spaanse restaurants, supermarkten en speciaalzaken.
Bedrijven moeten samenwerkingsovereenkomsten sluiten met partijen voor het doneren van voedsel en moeten plannen maken voor de opslag, het transport en inzameling zodat het proces transparant is. De bedrijven die dit onvoldoende doen, kunnen boetes krijgen â¬Â 2.000 tot â¬Â 60.000 en voor herhaaldelijke verspillers kan de rekening oplopen tot â¬Â 500.000.
Doggybag
Spanje maakte vorig jaar ook bekend dat zij retailers ging verplichten om hun voedsel te doneren. Als dat niet meer mogelijk is, moeten bedrijven kijken wat andere opties zijn om de producten te verwaarden zoals het omzetten in andere voedingsmiddelen: bijvoorbeeld jam of sapjes. Pas als derde optie wordt gekeken naar verwaarding voor niet menselijke consumptie zoals diervoerder. Daarnaast moeten restaurants en bars hun klanten een doggybag aanbieden: het overgebleven eten van hun bestelde maaltijd.
Verspilling veel bij consumenten
Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voedsel, Luis Planas, zegt dat Spanje hiermee een pionierende rol krijgt en dat consumenten zich bewuster worden van de âeconomische, sociale en milieu consequentiesâ van voedselverspilling. Het grootste gedeelte van de gehele verspilling vindt nog plaats bij de consument, maar de Spaanse regering ziet dit als een goed begin. Planas benadrukt ook dat deze wet bedrijven zal verplichten om een plan voor voedselverspillingspreventie te ontwikkelen.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij