Skip to content

Speciaalzaken worstelen met nieuwe bioverordening

De doorvoering van de nieuwe Europese Biologische Verordening bezorgt speciaalzaken hoofdbrekens.

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Biologische boerderijwinkel. De nieuwe bioverordening zorgt voor administratieve en financiële lasten voor speciaalzaken met biologisch in het assortiment. - Foto: Ronald Hissink premium

Biologische boerderijwinkel. De nieuwe bioverordening zorgt voor administratieve en financiële lasten voor speciaalzaken met biologisch in het assortiment. - Foto: Ronald Hissink

De doorvoering van de nieuwe Europese Biologische Verordening bezorgt speciaalzaken als bakkers, slagers en groente- en fruitspecialisten hoofdbrekens.

Als gevolg van de toenemende administratieve en financiële lasten zien steeds meer ondernemers af van de verkoop van biologische producten. Dat meldt AGF Detailhandel Nederland (ADN) in een brandbrief aan het ministerie van Landbouw. De brief is mede opgesteld namens Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS), de Poeliersbond, de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (de VNV) en de Nederlandse Brood- en banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV).

Sector vraagt om uitstel

De brancheorganisatie vraagt om een gesprek met het ministerie en uitstel van handhaving. Het Vakcentrum voor zelfstandige retailondernemers deed eerder al een soortgelijke oproep. Ook deze belangenorganisatie vroeg de minister recent nog om uitstel van handhaving vanwege ‘zeer onduidelijke en onzekere omstandigheden voor een grote groep winkeliers’. Het landbouwministerie heeft nog niet op dit verzoek gereageerd.

Toezicht op vereisten verkooppunten

Skal Biocontrole heeft volgens ADN aangegeven vanaf maart toezicht te gaan houden op vereisten voor verkooppunten naar aanleiding van de nieuwe verordening. Bakkers, slagers, poeliers, visspecialisten en groente- en fruitspecialisten zijn ambachtelijke bedrijven in de fooddetailhandel die onverpakte levensmiddelen verkopen. Een deel van deze specialisten heeft een deelassortiment biologisch of voert een volledig biologisch assortiment. De brancheorganisatie signaleert dat steeds meer ondernemers als gevolg van de administratieve en financiële lasten de keuze maken om biologische producten niet te voeren. Dit terwijl het verder verduurzamen van het assortiment in deze branche volgens de organisatie juist een speerpunt zou moeten zijn. De brancheorganisatie verwijst naar de Europese Farm-to-Forkstrategie die de doelstelling kent om in 2030 25% van het landbouwareaal biologisch te laten zijn.

Goldplating

Het Vakcentrum sprak eerder dit jaar al van goldplating, ofwel een te strenge interpretatie van de nieuwe verordening. De organisatie gaf diverse voorbeelden. Zo moeten winkeliers in Nederland alle individuele pakbonnen controleren en gegevens op een aparte lijst noteren. Dit terwijl alle leveranciers en producten volgens het Vakcentrum al bij Skal bekend zijn. Ook moeten winkeliers kunnen aantonen dat leveranciers Skal-gecertificeerd zijn. Dit moet de winkelier aantonen met het Skal-certificaat van de leverancier. Om deze beschikbaar te krijgen, moet de winkelier toestemming vragen aan de leverancier. Dit terwijl Skal al over deze info beschikt. Ook het fysiek gescheiden opslaan van biologische producten zou voor winkels met een klein magazijn vaak onmogelijk zijn.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen