Skip to content

Staatssecretaris verkent oplopende suikertaks

Updated on:
Nieuws
Food & Health
Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. - Foto: ANP premium

Maarten van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. - Foto: ANP

Staatssecretaris Maarten van Ooijen verkent de mogelijkheid om in de toekomst een hogere suikertaks te heffen op frisdrank met veel suiker.

Dat antwoordt de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op vragen van VVD-Kamerlid Rudmer Heerema.

Frisdranken duurder maken

Om ervoor te zorgen dat mensen minder frisdrank waar veel suiker in zit consumeren, wil het kabinet in het kader van het Nationaal Preventie Akkoord (NPA) onder andere deze frisdranken duurder maken. De Tweede Kamer vervolgde donderdagochtend 14 april kort het debat over leefstijlpreventie van eind maart.

Btw op groente en fruit

Een ander onderwerp dat de revue passeerde tijdens dit debat, is de voorgenomen afschaffing van de btw op groente en fruit. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vroeg aan de staatssecretaris waarom het zo lang duurt dat dit geregeld is “terwijl het wel in een paar weken geregeld kan zijn om de accijns op brandstof te verlagen”.

Daarmee doelt ze op het in maart gestelde voornemen dat op 1 april al in ging. Het antwoord van de staatssecretaris was niet veel anders dan eerst: er is onzekerheid over de precieze afbakening van de productgroep groente en fruit, die het kabinet eerst duidelijk wil hebben. Dit speelt ook op juridisch vlak, volgens de staatssecretaris.

Voornemen in coalitieakkoord

Het instellen van een suikertaks is, net als de afschaffing van btw op groente en fruit, een voornemen in het coalitieakkoord. In de praktijk komt dat neer op het verhogen van de ‘verbruiksbelasting frisdrank’, een tarief dat al tientallen jaren geheven wordt en in het leven is geroepen om de staatskas te spekken. Dit is momenteel een bedrag van € 9 per 100 liter en zit ook op fruit- en groentesappen.

Bedrijven stimuleren

Het commentaar van VVD’er Heerema op dit voorstel is dat alle producenten van frisdranken even hard geraakt worden door de structurele verhoging van de suikertaks. “Of er nu 20 suikerklontjes in een energiedrankje of 1 suikerklontje in een appelsap zit, beide worden even hard geraakt”, stelt Heerema. Hij vindt dat een suikertaks ook een instrument moet zijn om bedrijven te stimuleren om hun producten met minder suiker te maken, in plaats van alleen maar bedrijven te straffen met een belastingverhoging.

Groentesappen niet ongewenst belasten

Uit een advies van verschillende experts over het verbeteren van de leefstijl van mensen, blijkt dat een suikertaks het beste kan worden ingevoerd op frisdrank en andere producten met toegevoegde suikers. Daar bij kan het volgens deze experts ook zinvol zijn om een grens te stellen aan de hoeveelheid suiker die is toegestaan en zo te voorkomen dat ook groentesappen ongewenst belast worden.

De discussie over de suikertaks moet nog verder gevoerd worden en een mogelijkheid om op de manier zoals Heerema voorstelt, bedrijven te stimuleren, kon dus op relatieve goedkeuring van de staatssecretaris rekenen.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur