Foto: Canva
In dit artikel
De Zweedse start-up Veg of Lund heeft een vegan drink op basis van aardappelen ontwikkeld.
Drie varianten aardappelmelk
De plantaardige melk bestaat voor het grootste deel uit water. Het zuivelalternatief bevat naast aardappelen ook erwteneiwit, maltodextrine, cichoreivezels, koolzaadolie en natuurlijke smaakstoffen. De alternatieve zuivel is ook verrijkt met vitamines, waaronder D, B12 en foliumzuur. Dug heeft momenteel drie varianten aardappelmelk. Het percentage aardappel is in twee soorten, de barista variant en de ongezoete variant, 9%. In de andere variant, de original, is het percentage aardappel 6%.Gepatenteerde emulsietechnologie
De wortels van de start-up liggen in de Universiteit van Lund, waar een gepatenteerde emulsietechnologie werd ontwikkeld om aardappelen te gebruiken voor een vegan drink. Volgens de producent onderscheidt de aardappeldrank zich van andere plantaardige zuivelalternatieven door duurzaamheid. Het merk claimt onder andere de helft van het land nodig te hebben dat voor havermelk wordt gebruikt en 56 keer minder water gebruiken dan de hoeveelheid die voor amandelmelk wordt gebruikt.Nieuwe plantaardige grondstoffen
Voedingsbedrijven zijn op zoek naar nieuwe plantaardige grondstoffen om vegan producten van te maken. Onlangs introduceerde Nestlé in Nederland de eerste vegan drink op basis van gele erwten. In Nederland zijn de meeste plantaardige zuivelalternatieven op basis van soja, haver en amandelen.Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Chris Polkamp
Alieke Hilhorst
Wendy Noordzij