Promotie voor vleesproducten, zoals hier, is in strijd met het EU-belei dat inzet op een gezonder dieet, stelt een internationale groep wetenschappers. - Foto: ANP
In dit artikel
De Europese Unie zet in op een gezonder dieet. Tegelijk gaat het grootste deel van het budget voor promotie naar promotie van vleesproducten. Dat is tegenstrijdig, betoogt een internationale groep wetenschappers, waaronder Jane Goodall.
De Europese Commissie is begonnen met een herziening van het EU-beleid over de promotie van voedingsproducten en heeft een openbare consultatie geopend. Wij dragen graag bij aan dit overleg en aan de bredere behoefte aan een betere samenhang in aanverwante aspecten van het EU-beleid: afstemming is nodig tussen alle beleidsmaatregelen die verband houden met landbouw en voedsel, inclusief volksgezondheid, milieubescherming, dierenwelzijn, overheidsopdrachten, handel en investeringen in en subsidies voor landbouw en voedselproductie.
We richten ons hier op de milieu- en gezondheidsaspecten van diëten die veel dierlijke producten bevatten. Recent EU-beleid erkent de noodzaak van een verschuiving naar meer plantaardige diëten in Europa, maar op perverse wijze zijn subsidies gebruikt om de consumptie van dierlijke producten te bevorderen.
Milieu-impact
In de EU-strategie Boer-tot-Bord wordt opgemerkt dat overstappen op een meer plantaardig dieet met minder rood en verwerkt vlees en meer fruit en groenten niet alleen het risico op levensbedreigende ziekten zal verminderen, maar ook de milieu-impact van het voedselsysteem. Het Beating Cancer Plan merkt op dat de herziening van het promotiebeleid wordt uitgevoerd âmet het oog op een grotere bijdrage aan duurzame productie en consumptie, en in lijn met de verschuiving naar een meer plantaardig dieet, met minder rood en verwerkt vlees en ander voedsel dat verband houdt met kankerrisicoâs en meer groenten en fruit.â
Tsunami
Een tsunami van overproductie en overconsumptie van dierlijke producten in de EU heeft de natuur overspoeld. Intensivering van de teelt van krachtvoer voor de industriële dierlijke productie leidt tot bodemdegradatie, overmatig gebruik en vervuiling van water en luchtvervuiling. Ongeveer 90% van de door de EU geïmporteerde soja wordt gebruikt voor veevoer, waarvan een groot deel afkomstig is van ontbost land. Landbouw is verantwoordelijk voor 10,3% van de uitstoot van broeikasgassen in de EU, waarvan ongeveer twee derde afkomstig is van de veehouderij.
Hoge consumptie
De hoge consumptie van rood en verwerkt vlees, mogelijk gemaakt door industriële productie, draagt bij aan hartaandoeningen, zwaarlijvigheid, diabetes en bepaalde vormen van kanker. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft rood vlees geclassificeerd als waarschijnlijk kankerverwekkend voor de mens en bewerkt vlees als kankerverwekkend. In de EU waren in 2017 meer dan 950.000 sterfgevallen (een op de vijf) en meer dan 16 miljoen verloren gezonde levensjaren toe te schrijven aan ongezonde voeding.
Toch werd de afgelopen jaren bijna een derde van het budget van â¬Â 200 miljoen voor promotie besteed aan reclame voor dierlijke producten, in sommige gevallen tot 80% van de kosten van marketingcampagnes. Een deel daarvan is expliciet gericht op de vleesconsumptie.
Beleid moet worden hervormd
Dit beleid moet worden hervormd, zodat het de volksgezondheid, de milieubescherming en het dierenwelzijn ondersteunt in plaats van in gevaar brengt. We roepen de Europese Commissie op om het EU-promotiebeleid voor landbouwproducten te hervormen, zodat het steun en stimulansen biedt voor de cruciale verschuiving naar meer plantaardig voedsel in Europa, ten voordele van dieren, mensen en de planeet.
Brief van ruim 60 wetenschappers uit verschillende landen, onder wie etholoog Jane Goodall, aan de Eurocommissarissen Timmermans, Kyriakides en Wojciechowski.
Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp
Wendy Noordzij