Skip to content

Stukjes smakeloze kip als innovatief product

In Singapore is het bedrijf Eat Just begonnen met het bouwen van een fabriek voor grootschalige productie van kweekvlees.

Updated on:
Column
Innovatie
Gekweekt kippenvlees van Eat Just. - Foto: ANP premium

Gekweekt kippenvlees van Eat Just. - Foto: ANP

In Singapore is het bedrijf Eat Just begonnen met het bouwen van een fabriek voor grootschalige productie van kweekvlees. In 2020 was de stadstaat het eerste land ter wereld dat kipkweekvlees goedkeurde.

Dat is te verklaren vanuit de bijzondere situatie van Singapore, dat bijna geheel afhankelijk is van de import van voedsel. Daarnaast hebben corona en de Oekraïnecrisis de internationale voedseltransportketens verstoord. Als gevolg daarvan had Maleisië, dat een derde van alle kip levert aan Singapore, begin juni besloten om de import tijdelijk te staken. Dat veroorzaakte nogal wat onrust en een run op de laatste kipvoorraden in de winkels.

Kweekkipdumplings

Hoewel Eat Just de nodige schandalen heeft doorgemaakt en niemand meer geloofde dat de grootschalige productie zou starten, is het in Singapore nu al mogelijk om kweekkipdumplings te bestellen voor een redelijke prijs. Daar zitten kleine stukjes kweekkip in die een lossere textuur hebben dan gewoon kippenvlees.
Het zijn de kruiden die aan de smakeloze kip enige smaak geven
Vergeleken met het Nederlandse bedrijf Mosa Meat, kweekt Eat Just slechts enkele cellen en verwerkt die in een grotendeels plantaardig product. Het zijn de kruiden die aan de smakeloze kip enige smaak geven. Mosa Meat gaat echter voor kwaliteit en hoopt dat over drie jaar de NVVA zijn kweekvlees uit spiercellen zal goedkeuren.

Ethische kant van voedsel

De naam Eat Just is bewust gekozen en verwijst, net zoals de productnaam Good Food, naar de ethische kant van voedsel. Op een juiste manier eten betekent in het geval van kweekvlees dat, hoewel het product wel degelijk vlees is, het gaat om eerlijk vlees, zonder dierenleed. Eat Just heeft de oude celgroeitechniek, die bloedcellen uit kalverembryo’s gebruikt en dus nog steeds afhankelijk was van dieren, vervangen. Natuurlijk zijn de allereerste cellen in het productieproces wel degelijk afkomstig van dieren, maar daarna is er geen dier meer te bekennen. Dit betekent dat, mede door de drastisch veranderde geopolitieke situatie, er een nieuwe stap is gezet in de richting van een wereld zonder veehouderij.

Mis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends

Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees

Beperk risico's met betere investeringen

Versterk je ketenpositie met de juiste partners

Versnel innovaties met de nieuwste trends

Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Alieke Hilhorst

Alieke Hilhorst

Chris Polkamp

Chris Polkamp

Afbeelding

Wendy Noordzij

Abonneer vanaf €2,50/week

Snel delen

Afbeelding
Bart Gremmen

Hoogleraar Ethiek in Levenswetenschappen, Wageningen University and Research