Skip to content

Succesvolle lokale keten biologische graan

Updated on:
Nieuws
Sustainable food
Foto: Canva

Foto: Canva

Bakker Gerard Hardeman uit het Brabantse Wijk en Aalburg boekt succes met de korte, lokale keten die hij heeft opgezet voor productie van ‘eerlijk’ biologisch brood dankzij een rendabele prijs voor de ketenschakels.

Dat bleek uit de presentatie die Hardeman met molenaar Sven Verbeek hield op de BioKennisWeek van Bionext, de online variant van de Biobeurs. “Wij vragen de teler wat hij nodig heeft om de grondstoffen te leveren die wij gebruiken. Dat betalen wij. Geen contracten, puur op afspraak. Het is een duur product, ongeveer een kwart duurder dan biologisch meel van een groothandel, maar geweldig om mee te werken. En we hebben een goed verhaal naar de klant toe. We gaan niet voor het grote geld, maar voor kwaliteit. Een deel van onze klanten komt voor een regionaal product, anderen speciaal voor biologisch. En een deel gewoon omdat ze ons brood lekker vindt.”

Start regionale keten

Bakkerij Gerard en Suus, van het echtpaar Hardeman, is sinds 1998 biologisch. In 2016 is daar de regionale biologische graanteelt en -verwerking bij gekomen. “We hebben eerst een half jaar met biologisch meel van Koopmans gewerkt en dat beviel zo goed dat we een regionale keten zijn begonnen”, vertelt de enthousiaste bakker. “We hebben net zo lang gezeurd bij akkerbouwer Jan Groeneberg in Nieuwendijk tot hij omschakelde naar een biologische bedrijfsvoering. Nu komt driekwart van ons graan van natuurakkers in de Biesbosch.”

Lokale grondstoffen

De lokale biologische grondstoffen zijn niet alleen relatief kostbaar, door de variabele omstandigheden waarin het graan groeit, is het ook wisselend van kwaliteit. Bovendien leidt de verwerking op wind draaiende korenmolen De Twee Gebroeders ook tot een onregelmatiger product. Wind waait immers niet altijd even hard. Het deert Hardeman niet: “Alles lokaal betrekken is niet makkelijker, maar wel mooier. En je leert steeds bij, dus het gaat ook steeds beter. Ik geloof in een lokale economie met een eerlijke prijs voor iedereen in de keten. Als alles uit dezelfde regio komt, dan klopt het totaalplaatje. Tot en met de consument.”

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur