Skip to content

Suikerconsumptie slinkt, maar afname gaat langzaam

Updated on:
Opinie
Food & Health
Foto: ANP -

Foto: ANP

De suikerconsumptie loopt in veel landen terug, maar de afname van het suikergebruik zal langzaam gaan, verwacht Casper Burgering.

Suiker is onmisbaar. Zo rijden veel benzineauto’s op een brandstofmengsel van benzine en bio-ethanol. Dit wordt veelal gemaakt uit suiker, maar ook van bijvoorbeeld mais. Suiker is niet alleen lekker, het heeft dus ook een belangrijke functie als energiebron. Toch is tegenwoordig minder suiker eten de wereldwijde trend, want overmatige suikerconsumptie is slecht voor je gezondheid. Daardoor is de jaarlijkse groei van de menselijke consumptie van suiker in veel landen ronduit mager. Ik eet soms nog iets te veel suiker dan goed voor me is, maar ik ben daarin zeker niet alleen.

De Nederlander/Europeaan eet meer suiker dan aanbevolen

Nederlanders eten ongeveer 27 suikerklontjes per dag. Dit komt neer op zo’n 110 gram suiker. Dit is een beste berg suiker per dag, zeker als we naar de advieshoeveelheid van het diabetesfonds kijken. Zij hanteren als richtlijn dat een vrouw per dag 50 gram aan vrije suikers mag eten. Dit is ongeveer 12 suikerklontjes. Een man mag dagelijks 60 gram vrije suikers, wat neerkomt op circa 15 suikerklontjes.

De gemiddelde suikerconsumptie hier in Nederland wijkt echter niet veel af van het Europese gemiddelde. De Europeaan eet namelijk 28 klontjes per dag. De jaarlijkse inname van suiker per persoon is sinds 2010 met zo’n 4% toegenomen in Europa. Dit is zo’n 0,5% per jaar.

De trend tot minder consumptie is zeker ingezet en lijkt structureel, maar het tempo blijft bijzonder laag

De wereldwijde suikerconsumptie zal naar verwachting met 1,3% stijgen in het seizoen 2019-’20. Daarmee ligt de groei net iets boven het vijfjarig gemiddelde. Per land en regio zijn er grote verschillen. Zo is er een trend in de richting van langzamere of negatieve groei van de vraag in westerse economieën. Meer groeipotentieel is te vinden in opkomende economieën. Daar ligt de groei van de vraag nog relatief hoog.

De suikerconsumptie is de afgelopen jaren wereldwijd weinig toegenomen, maar Nederland en Europa scoren hoog met 27 tot 28 klontjes per dag.

Gezondheidsdebat in gang gezet

De norm is dus om minder suiker te eten, maar onze suikerinname daadwerkelijk te verminderen, blijkt een ware beproeving. Het is vrijwel onmogelijk om geheel suikerloos door het leven te gaan. Suiker zit namelijk van nature in veel gezonde producten zoals fruit, zuivel en sommige groenten. Het is dan de uitdaging om te minderen in die producten waaraan suikers zijn toegevoegd door de voedingsindustrie.

Juist vanwege de gezondheidsrisico’s van suiker zoeken voedselproducenten veel meer naar alternatieve zoetstoffen. Ook bij overheden begint dit kwartje te vallen en de voorlichting hierover neemt toe. Voor sommige overheden is het zelfs een reden om belasting te heffen op suikerhoudende dranken.

Allemaal goede initiatieven, maar ik denk dat per saldo suiker voorlopig nog een veel gevraagde grondstof blijft. De trend tot minder consumptie is zeker ingezet en lijkt structureel, maar het tempo waarin dit allemaal plaatsvindt, blijft bijzonder laag.

Snel delen

Casper Burgering

Senior Econoom Sustainability bij het Economisch Bureau van ABN Amro