In de Vallee de Chevreuse op zo’n uurtje van Parijs wil de schatrijke zakenman Xavier Niel de grootste agrarische school ter wereld starten. Foto: Canva
In dit artikel
Franse zakenman Xavier Neil wil de grootste agrarische school ter wereld starten. De alternatieve landbouwschool valt niet in goede aarde bij iedereen.
Het terrein is maar liefst 600 hectare groot en dat rond een schilderachtig 18e-eeuws kasteeltje in de Vallee de Chevreuse op zo’n uurtje van Parijs. De schatrijke zakenman Xavier Niel wil op dat Domein La Bossière de grootste agrarische school ter wereld starten, waar 2.000 studenten moeten worden opgeleid in de biologische en alternatieve vormen van de landbouw. Maar dat plan valt niet in goede aarde bij de traditionele Franse landbouwwereld. “Frankrijk zet nu in op de belangen van financiers en de private investeringen om de tekorten bij de voedingsvoorziening op te lossen. Dat zal niet gebeuren, niet over de ruggen van de mannen en vrouwen in de veehouderij”, roept de bond van rundveehouders Fédération Nationale Bovine FNB.
Geld uit telecom
Xavier Niel (57) is een naam die vaak opduikt in de Franse media. Hij is schatrijk geworden met de telecomgroep Iliad, die bekend is van de internet- en mobiel provider Free. Zijn vermogen wordt geschat op circa € 8 miljard, niet schatrijk in Franse verhoudingen maar welvarend genoeg om flink van zich te laten spreken. Dat doet hij bijvoorbeeld met de Ecole 42 waar jongeren gratis tot webontwikkelaar opgeleid kunnen worden. Eenzelfde project gaat hij nu onder de naam Hectar opzetten voor de landbouw op het landgoed in Lévy-Saint-Nom, nu nog een dorp van 1.600 inwoners.
Niet alleen voor nieuwkomers
De grootschalige school, die in september open moet gaan en de inschrijving heeft geopend, richt zich in eerste instantie op biologisch, maar gaat de productie van bijvoorbeeld alternatief vlees niet uit de weg. Het onderwijs is niet alleen voor nieuwkomers, want bestaande boeren die over willen op biologisch kunnen er ook terecht. Niel heeft zich daarbij verzekerd van de steun van Audrey Bourolleau, vroeger agrarisch raadsman voor president Emmanuel Macron zelf en recent ook lobbyist voor de machtige wijnsector in zijn land. ‘Dit is dan ook een stap te ver van de president zelf’, denkt de FNB.
Fabriek voor vleesvervangers
“Mijn grootouders waren boeren, maar dat is niet doorgegeven in mijn DNA. Ik heb twee kinderen van 18 en 20 jaar en die maken me duidelijk hoe de maatschappij is veranderd. Eén van hen is opgehouden met vlees eten op z’n zestiende, dat heeft me aan het denken gezet”, aldus Niel recent in een gesprek met financiële journalisten. Hij heeft al de nodige stappen gezet in de voedingswereld, zoals recent met de eerste fabriek voor vleesvervangers in Frankrijk onder de naam Les Nouveaux Fermiers. Ook is hij met enkele partners kandidaat om de keten van biowinkels Grand Frais over te nemen.
Argwaan landbouwwereld
Bovendien is Niel enthousiast pleitbezorger voor een referendum over het dierenwelzijn in zijn land. Juist die activiteiten wakkeren de argwaan in de landbouwwereld over project Hectar aan. ‘Iemand die een eind wil maken aan de veeteelt en die zulke dogmatische standpunten inneemt onze toekomstige agrariërs laten vormen, stemt dat overeen met het uitgangspunt van een neutraal landbouw onderwijs en garandeert dat de diversiteit in de agrarische wereld?’, vraagt boerenbond FNSEA zich af.