Courgettes worden geoogst op een een akkerbouwbedrijf in in het zuidwesten van Engeland. Veel voedselverspilling zou al bij primaire producenten ontstaan. - Foto: ANP
In dit artikel
In de strijd tegen voedselverspilling richten het World Wide Fund for Nature (WWF) en supermarkt Tesco hun pijlen op verliezen op de agrarische bedrijven.
Oproep tot verplichte rapportage voedselverspilling
Het WWF heeft samen met de grootste Britse supermarkt Tesco geprobeerd om de omvang van het op boerderijen en tuinderijen verloren gaande voedsel in kaart te brengen. Dat is bij een ruwe schatting gebleven, geven de initiatiefnemers toe. Norgrove: âWij roepen de regering daarom op om een verplichte rapportage in te voeren zodat we de werkelijke schaal van het probleem kennen en ook gerichte maatregelen tot vermindering van die afvalberg kunnen nemen. Dat zou veel voordelen opleveren, van het versterken van onze voedselvoorziening tot helpen om de klimaatcrisis het hoofd te bieden.ââHelft voedselverspilling al voor de oogst ontstaanâ
Het rapport erkent dat veel van voedselverspilling âbuiten de controle van de agrariër liggen en te wijten zijn aan slechte systeempraktijken en beleidâ. De helft van het verlies ontstaat al vóór de oogst, met name als voedsel op de velden blijft staan door besluiten elders in de keten â bijvoorbeeld door supermarkten â en âeen onflexibel en gebroken voedingssysteemâ. âDe boeren hebben steun en veranderingen nodig om in staat te zijn om die verliezen en de gevolgen ervan te beperken. De waarde van al het voedsel dat op de boerderij of tuinderij in dit land verloren gaat, schatten we op ruim â¬Â 2 miljard, geld dat potentieel naar de agrariërs kan gaan en hun inkomen met 20% zou kunnen verhogen.âLeestip: Nederland in top-5 voedselverspillers in EU
Boeren zelf niet blij
De boeren zelf zijn niet blij met de uitspraken. Milieu-adviseur Aidan Gill van de National Farmers Union: âBoeren werken buitengewoon hard om er voor te zorgen dat er zo min mogelijk verloren gaat op het niveau van de boerderij. Dat is ook gewoon logisch uit een businessoogpunt. Soms worden gewassen afgekeurd omdat ze niet aan de strikte specificaties van de supermarkten voldoen maar veel boeren en tuinders hebben daar andere markten voor gevonden, zoals voor vergisters om schone energie op te wekken.â Gill zet ook grote vraagtekens bij de genoemde cijfers, die veel hoger zijn dan in een eerder onderzoek van de specifieke instelling voor afvalbestrijding Wrap. âIk ben het dan ook eens met het verzoek om dit beter te kwantificeren. Dat al in 2024 voor elkaar krijgen, zoals WWF wil, is niet haalbaar gezien de grote druk waaronder de landbouw nu al moet werken.âMis geen enkel topverhaal op Eiwit Trends
Dit premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees
Beperk risico's met betere investeringen
Versterk je ketenpositie met de juiste partners
Versnel innovaties met de nieuwste trends
Beleef journalistiek van top niveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.
Wendy Noordzij
Alieke Hilhorst
Chris Polkamp